Disneys livfulla och spännande Encanto

I familjen Madrigal har alla, utom Mirabel, en alldeles speciell och magisk gåva. Den använder de till att hjälpa varandra och alla som bor i den lilla byn Encanto. Familjen bor i det fartfyllda Casita, ett hus fyllt av magi som alltid ser till att alla har det bra. Men en dag börjar det hända saker i Encanto och magin står plötsligt på spel.  Familjen förtvivlar och lägger skulden på varandra, men kanske ligger lösningen hos den som ingen trodde hade några speciella gåvor …

Den färgsprakande Disneyfilmen från 2021 träffade oss rakt i hjärtat. Ett äventyr i genren magisk realism som går helt i den latinamerikanska andan – magisk, fartfylld och med ett rikt persongalleri. Berättelsen startar med dramatik – och ett mirakel. Alma och Pedro är på flykt från sitt hem för att skapa en tryggare tillvaro och ett bättre liv tillsammans med sina nyfödda trillingar. Men vid kanten av en forsande flod kommer det onda de flyr ifrån ikapp dem och Pdreo vänder tillbaka för att försvara sin familj. Alma tar sig över floden med trillingarna och ber om ett mirakel. Mörkret ger sig av, berg reser sig runt dem och ett nytt och välmående hem uppstår – ENCANTO. Precis framför Alma och barnen reser sig det förtrollande huset som får namnet Casita.

Åren går och Alma har blivit mormor – Abuela

Alma ser aldrig Pedro igen. Men i Casita går åren och magin visar sig hela tiden på nya och oväntade sätt. Alma har hunnit bli mormor och är familjens starka matriark. Både hennes barn och barnbarn har hunnit få helt olika unika magiska gåvor – alla utom Mirabel, som är berättelsens huvudperson. Till sin stora besvikelse fick hon aldrig någon särskild gåva. När Almas yngsta barnbarn ska få sin gåva följer alla detta med stor spänning. Ska det gå som sist, att det inte kommer att delas ut någon gåva, eller kommer de att få se ett nytt mirakel? Men Antonio får sin gåva och Mirabel känner sig om möjligt ännu mer udda och utanför än hon gjorde tidigare.

Samtidigt upptäcker Mirabel att både familjens gåvor och huset, Casita, är på väg att bli svagare. Mirabel blir rädd att det är hennes fel, men vill ändå försöka komma på hur hon ska kunna rädda både huset och familjen. Genom att följa okända vägar hittar hon också spår efter sin farbror Bruno, som försvann för många år sedan. Hon hittar också skärvor av en glasbild, en gammal vision, och klarar till slut av att pussla ihop alla bitarna. Och då ser hon det: en bild av Casita, fullt med sprickor, och mitt framför huset står hon själv!

Mirabel hittar sin farbror Bruno

Mirabel förstår inte alls vad visionen betyder. Men när Bruno plötsligt dyker upp förklarar han att magin är i fara. Han vet inte heller vad detta innebär, men antar att familjens öde står och faller med Mirabel. Bruno får en ny vision: av Mirabel och hennes irriterande perfekta storasyster Isabela. ””Omfamna henne, så kommer du att finna vägen”, mässar Bruno.

Mirabel går flera snirkliga varv runt Isabela innan de till slut kramar varandra. För första gången någonsin förstår Mirabel hur systern egentligen har det och de får en helt ny syn på varandra. Då dundrar plötsligt ett kraftigt skalv genom hela Encanto. Abuela Alma beskyller Mirabel för att förstöra allt för alla och Casitas väggar spricker ännu mer, ända upp till taket. ”Jag älskar den här familjen!” ropar Mirabel. ”Miraklet dör på grund av DIG!” skriker hon till Abuela. Då spricker hela Casita och faller ihop i ruiner. Mirabel vill bara försvinna så långt det går och ger sig av helt på egen hand …

Självklart går allt bra till slut och det är Mirabel som räddar både Casita och familjen. Mirabel visar sig nämligen ha den största gåvan av dem alla – hon kan se det unika i varje familjemedlem. Inte bara de magiska gåvorna, utan alla deras egenskaper.

Encanto gavs ut av Goboken 2022 och du hittar den såklart i Gobokhandeln!

Trevlig läsning!