5 tecken på att bebisen tycker om att läsa

Dagens nyblivna föräldrar vet att det är smart att läsa för bebisen från första stund för att stötta språkutvecklingen. Men hur vet du att du valt rätt bok? Hur ser du om boken engagerar?

Den bästa tidpunkten för att läsa med bebisen är när hen är vaken, lugn och alert. Om du är uppmärksam på barnet under läsningen kommer du att kunna se signalerna

1. Följ blicken

Fäster barnet blicken på illustrationerna? Eller verkar hen kanske extra intresserad av ditt ansikte och din röst?

 

2. Är andetagen snabbare?

När bebisen är ivrig andas hen lite snabbare än vanligt.

 

3. Se på rörelserna

Ivriga rörelser med armar och/eller ben visar att barnet är engagerat.

Kanske vill hen prova att slå till boken lite eller gripa tag efter den också?

 

4. Ger barnet ljud ifrån sig?

Att härma efter eller ”svara” rösten som läser eller pratar är också ett vanligt tecken på att barnet intresserat följer med och vill delta i läsningen.

 

5. Har barnet fått nog?

Barnet kan också göra tydliga tecken på att nu räcker det med läsning för den här gången. Till exempel kan det se bort eller stänga ögonen, spreta med fingrarna eller bli spänd i armar och/eller ben.

 

Hur länge ska man läsa för en bebis?

Det finns inget facit på hur länge barnet vill läsa, men rent generellt är det ganska korta perioder åt gången som gäller, innan hen behöver hämta sig lite och absorbera alla intrycken.

Att läsa ofta, men inte så länge i taget. är därför vårt allra bästa lästips för bebisen. Rätt bok hjälper vi dig också att välja. Det är detta Goboken lever och andas för – rätt bok vid rätt tid ger läsglädje från första stund!

 

Trevlig läsning!