Kan barn tugga på böcker?

Ett litet barn har ofta lika stort intresse av att tugga på en bok, som att hör när du läser ur den. Det så de utforskar sin värld – och förhoppningsvis innehåller den världen många böcker! Men … hur tryggt är det egentligen att barnet sitter och gnager på en bok?

Jo, för att ta det viktigaste först: De flesta barnböcker som är avsedda för barn är säkra att tugga på. Men det kan vara bra för dig som förälder att veta lite mer om varför!

CE-märket är en europeisk säkerhetsgaranti

De allra flesta böcker avsedda för små barn är märkta med CE-loggan. CE-märket är leerantörens och producentens garanti att de följt alla säkerhets-, miljö- och hälsoregler som EU har fastställt. Det betyder att böckerna är kvalitetssäkrade enligt europeisk standard – även om de är producerad utanför Europa.

Alla de barnböcker du får genom Goboken uppfyller europeiska säkerhetskrav. En bok som har CE-märkning är klassad som leksak, vilket betyder att den har genomgått mer omfattande tester än en vanlig bok. Det beror på att leksaker hanteras grövre än vanliga böcker. I Goboken är alla böcker för barn under ett år CE-märkta, eftersom de böckerna ofta har delar som faller under standarden för leksaker. En barnbok är ju inte nödvändigtvis ”bara” en bok med papperssidor till små barn.

En klassisk bilderbok från Goboken är inte nödvändigtvis CE-märkt. Den är ändå trygg och har genomgått alla tester. Men den är inte klassad som leksak. Det beror på att dessa böcker är avsedda för äldre barn och boken sätter läsfunktion framför lekfunktion. Det finns inga farliga eller förbjudna kemikalier i de här böckerna. Pappret i Gobokens böcker är spårbart ända tillbaka till skogen det kommer ifrån.

 

Funderar du på att köpa en bok eller leksak till ditt barn? Då kan det vara smart att titta efter CE-märket!

Kartongböcker löses upp i vatten

De allra flesta Goboken-böcker för barn i tuggåldern är kartongböcker. Det innebär att de har styva, tjocka sidor som är gjorda så att de löses upp i kontakt med vatten. Många föräldrar har nog upplevt att bebisen har tuggat på en kartongbok som då har börjat lösas upp. Detta är då inte ett tecken på dålig kvalitet – utan tvärtom! Det är för att skydda barnet från att få stora bitar i munnen som det kan sätta i halsen.

Använd boken till det den är till för

Ditt barn kan tryggt tugga på alla böcker från Goboken. Våra böcker är fria från kemikalier och designade på ett sådant sätt att de inte kan skada ditt barn. Men ”vanliga” försiktighetsåtgärder gäller även för trygga leksaker och böcker. Man ska inte låta bebisen vara ensam med barnböcker och heller inte låta dem använda böcker som tuggleksaker. Om ditt barn har stort behov att att stoppa saker i munnen kan du försöka ge det en napp istället eller kanske en leksak som är tillverkad för att vara i munnen. Föräldrar måste regelbundet kolla alla barnens leksaker och böcker för slitage.

LÄS OCKSÅ: Vad är normal hållbarhet för en bok?