Hjärtat mitt – den första favoritboken

De flesta av oss minns en favoritbok från barndomen. En fängslande saga, en bilderbok eller någon av de där härliga tjocka böckerna med sånger, vackra bilder, rim och ramsor. Kanske vi fick den i välkomstgåva, till namngivningen eller doppresent, det minns vi inte. Men känslan av den boken finns kvar. Den allra första favoritboken.

Hjärtat mitt

Gobokens ”Hjärtat mitt” är en sådan bok. Föräldrar älskar den, barnen älskar den och alla vi på Goboken älskar den. Den är en favoritbok fylld med läsmagi! En tjock, rejäl bok med stabila kartongsidor som ska tåla att läsas även av små ovana händer. Boken är fylld av fina bilder och en härlig blandning av verser på rim, verser utan rim, sånger och små korta historier, precis lagom för de allra, allra minsta barnen. En riktig skattkista som ska kunna vara med från barnets allra första dag.

En härlig blandning för alla stunder

I Hjärtat mitt finns sånger, en sagor med bilder, rimmande verser och ramsor med rörelser för alla stunder. Här finns färgglada bilder med starka kontraster för de allra minsta att titta på, enkla sagor om ankungar, getter eller djuren i vattnet som alla är rikt illustrerade – och en del på rim. Lite längre fram i boken finns rytmiska ramsor med rörelser om kroppen och ansiktet som passar för skötbordet eller en rolig lekstund. Genom hela boken finns massor av sånger med och utan noter. Här hittar vi bland annat klassikerna Bä bä vita lamm, Små grodorna, Blinka lilla stjärna och Trollmors vaggsång. Men här finns också lite andra, mer okända sånger.

Varför är det så bra med sång, rim och ramsor?

Riktigt små barn förstår självklart inte orden i böcker. Men de kan lära sig mycket av att höra språk talas runt omkring sig. Att läsa enkla texter är ett bra sätt att skapa språkförståelse för barn. Verser, rim och ramsor underlättar inlärningen. Att lägga till rytmer och melodier i en text ger ytterligare en dimension till det man läser och språkinlärningen blir genast enklare. Det är inte en slump eller bara för rent nöje som man ofta sätter melodi till något man behöver lära sig. Det finns sånger om alfabetet, veckodagar och om kroppsdelar. Ramsor och rimmande dikter gör det enklare att lära sig räkna, att rabbla månaderna eller att lära sig om olika djur. (Vi som läste tyska i skolan fick sjunga sånger och rabbla verser om objekt som styr dativ och ackusativ – och minns dem fortfarande!)

Språklig medvetenhet

Att läsa och sjunga tillsammans är fantastiskt och lustfyllt. En mysig stund tillsammans skapar band, trygghet och lockar ofta till skratt. Tänk då att det också skapar en språklig medvetenhet hos ditt barn, som en ren bonus! Många barn kan sjunga innan de kan prata och kan flera melodier helt utan ord. När så barnet börjar kunna forma orden finns melodin där till stöd. Då kan man börja med att prata om boken, ställa frågor och be barnet peka på det man säger. Nästa steg är att barnet säger det du pekar på. Boken Hjärtat mitt kan vara med på lässtunden från de allra första dagarna och långt upp i åren, både som sångbok, godnattbok och för fina samtal mellan dig och ditt barn.

Innehållet i Hjärtat mitt är uppdelat i kapitel för varje tremånadersperiod, för att passa in och skapa variation under hela det första levnadsåret. Rätt urval vid rätt tid för att kunna fånga barnets intresse vid olika tidpunkter i livet. Men självklart kan man också välja själv efter eget humör och läslust!

Hjärtat mitt är utgiven av Goboken och ingår i en del av våra välkomstpaket. Men den finns också i Gobokhandeln, så att alla kan köpa den till sig och sitt barn eller att ge bort till en liten vän.