If you can dream it, you can do it

En råttas drömmar i den magiska Disneyvärlden

Även om de här orden inte explicit uttalades av Walt Disney själv, så är det en härlig grundtanke som genomsyrar hela Disneykoncernens produktion. Många av Disneys fantastiska historier bygger på drömmar. Ofta är det små, helt vanliga karaktärer som drömmer stort och som vill något annat än det som ligger synligt framför dem. En gammal träsnidare drömmer om ett eget barn och så föds Pinocchio, den lilla Tiana drömmer om en restaurang och även om hon en kort stund förvandlas till groda, så blir det också vägen till hennes drömuppfyllelse, Raya drömmer om att förena alla rikena till ett enda stort och får hjälp av en drake som alla trodde hade försvunnit för länge sedan.

Råttatouille –  äventyret om en råttas stora dröm

Den lilla råttan Remy i Disneyklassikern Ratatouille har också drömmar! Han drömmer om att laga mat, om utsökta ingredienser och en egen restaurang. Han vill bort från soporna utanför huset där han bor och plötsligt en dag, under ett åskväder, ställer hans matlagningsintresse till det för hela råttkolonin, så att alla måste fly. Ett hisnande äventyr tar fart! Remy kommer bort från flocken, hamnar i Paris och ser plötsligt restaurangen hans stora idol arbetat i. Intrigerna tätnar, människor och råttor samarbetar och det blir många förvecklingar och missförstånd innan man äntligen kan andas ut! För givetvis slutar det Disneylyckligt och drömmarna blir sanna.

Många lär ha sagt till Walt Disney att hans drömmar var orealistiska, att ingen ville titta på tecknad långfilm och rent ut sagt att han var galen. Men så galen var han ju inte, skulle det visa sig … Disneyvärlden bygger ju självklart sagor. Men de fantasifulla berättelserna och de starka modiga karaktärerna har en viktig funktion för oss alla.  De sätter fart på fantasin, gör oss glada och lite mer öppna i sinnet och tar oss med i en drömvärld. En värld där allting är möjligt! Att låta fantasin löpa fritt ibland och drömma sig bort kan göra underverk för sinnet och för livet.

Värdet i att stötta barnen att nå sina drömmar

Att drömma är viktigt och berikande för både stora och små! Med tiden förändras drömmarna, formas av livet och av erfarenheter. För barn har drömmarna inga gränser och kan handla om både små och stora saker. När man blir vuxen försöker man ofta tänka lite mer realistiskt och praktiskt, och kanske man till och med slutar att drömma. Med mycket mod och kanske lite tur kan drömmarna bli verklighet om man bara jobbar på dem! Att ge upp och tänka ”Jag kan inte!” eller ”Det går inte!” är enkelt, men kan vara förödande tråkigt. Även om vi inte lever i en Disneyvärld så kan ju en bättre fråga vara: ”Vad behöver jag för att lyckas?”

Som förälder har man en stor roll för barnets utveckling. Tänk vilken skillnad det är på att heja på, att uppmuntra, mot att se faror och hinder överallt. Remys pappa är stolt över sin son, som med sin känsliga näsa letar upp mat till hela flocken. Men Remy vill mer. Han har större drömmar än att stjäla sopor. Pappan förstår inte alls och försöker bromsa Remy. Råttor och människor är fiender! Och råttor kan faktiskt inte laga mat! Den stora förändringen för Remy kommer när hans kockidol talar till honom i drömmen. Han kallar Remy för kock, säger till honom att han faktiskt kan laga mat och uppmuntrar honom att ta över och ordna med maten i restaurangen. Självförtroendet växer direkt och Remy tar kommandot över en ung nyanställd kökspojke. Råttan blir sagans hjälte och alla fördomar jagas iväg.

Balansen mellan dröm och verklighet

Att hjälpa sina barn att hålla drömmarna levande och att utvecklas kan vara svårt. Vi vill ju deras bästa och vill inte se dem misslyckas eller se deras drömmar krossas. Därför behöver vi lyssna noga på alla ”Tänk om …” och ”Jag önskar …” som våra små funderar över. Vad behöver de höra för att växa? Hur kan vi stötta, uppmuntra och leda dem försiktigt framåt genom den inte alltid enkla verkligheten, samtidigt som de skapar nya drömmar? Som så ofta handlar det om att tro på sig själv, att lita på sina förmågor. Det kan vi stötta våra barn till att lära sig och så löser sig det mesta. Det behövs inte en magisk Disneyvärld till det.

Disney-klassiker anno 2007

Boken Råttatouille om Remy och hans restaurangdrömmar fick vänta länge innan den gavs ut av Goboken, men den var väl värd att vänta på! Först 15 år efter filmen kom den ut som bok, 2022. Den och många andra av Disneys klassiker finns att köpa i Gobokhandeln. Vill ni ha fler Disneyböcker kan vi rekommendera ett medlemskap i  Disneyklubben.

Håll drömmarna levande!