Rensa i bokhyllan, ta fram höstböckerna!

Brukar du växla bland de böcker som står mest synliga i bokhyllan? Det kan vara en bra sak att göra. Om du då dessutom tar fram böcker som är aktuella för årstiden kan kan ni kombinera högläsningen med vad ni ser tillsammans utomhus, dagligen.

Vare sig ni läser om kvällen innan läggdags, eller om ni brukar läsa tillsammans på morgonen så har era lässtunder något gemensamt: de uppmuntrar till dialog och pratstunder.

”Hur då?” tänker du.

Jo, genom att prata om vad som händer i boken, peka och titta på bilderna tillsammans.

Barnböcker uppmuntrar till dialog

Har du tänkt på att barn älskar att läsa samma bok om och om igen? Små barn är fulla av frågor om vad de ser och kommenterar gärna olika saker i samma bild. De här frågorna och kommentarerna har ofta kopplingar till barnets eget liv och vardag. Det här är positivt på många områden.

Barnet får in handling och språk till hjärnan med hjälp av repetition. Barnet får också möjlighet att tänka, reflektera och sätta ord på upplevelser på upplevelser som han eller hon har upplevt och som boken triggar barnet att tänka över.

Använd dig av årstiderna i bokhyllan

Om du möblerar om i barnets bokhylla genom att sätta in böcker som passar för årstiden kan du alltså hjälpa barnet på traven med att hitta situationer som han eller hon känner igen sig i.

Har du böcker som handlar om insekter och natur? Ta fram dem! Kanske såg ni en snigel på väg till förskolan idag?

Regnar det mycket om hösten? Då kan det vara intressant att hitta böcker om väder eller ha böcker med en handling som utspelar sig i regnväder.

Eller vad händer med alla löven som faller om hösten? Samla ihop de ni hittar och se om ni hittar några som liknar de ni har i barnböckerna, med hösttema.

Vill ni ha inspiration till innelekar? Då kan ni vuxna bli utmanade till att fundera över hur ni kan verkliggöra historierna från era favoritböcker. Är en av böckerna till exempel en piratbok kan ni klä ut er till pirater. Handlar det om ett gäng som bygger en koja i en skog. Så kan ni bygga en koja i sovrummet eller vardagsrummet.

Det är bara kreativiteten som stoppar dig! Ett sätt att starta på är att hitta böckerna du har som kan relatera till årstiden ni är i.

Trevlig läsning!

Böcker med hösttema i  Goboken

En dag med Vincent, Bianca och Morris

Vincent och Bianca är ute på promenad i det vackra höstlandskapet. Deras hund Morris är också med. Det finns så mycket att upptäcka! Träd, moln, fåglar, ekorrar, änder och kaniner Och om ni vill kan ni öva på att räkna allt ni ser.

 

Haren och musen

Den söta duon letar efter ett ställe att bo. De letar i höstlöven, tittar in i grottor, hålor och gryt, men det är upptaget överallt. Fina välkända miljöer som skapar igenkänning och roliga samtal!

 

Förskolan

På förskolan är en realistisk skildring av en förskoledag: ankomst på morgonen, samling, mellanmål, lekar, läsestund, utelek och dags att bli hämtad. På förskolan är det alltid mycket som händer. Bilderna i boken berättar mycket, och medan de vuxna läser texten kan barnen tolka bilderna.

Jag glömde att säga att jag älskar dig

Det kan vara bråttom på väg till förskolan ibland. Speciellt när vardagen är i full gång efter en fantastisk tid av sommar och sol.  I den här boken får vi följa med en mamma som glömmer att säga att hon älskar sin lilla björn en stressig dag på väg till jobbet. Tack och lov har boken ett lyckligt slut!