Snöflingas julönskan är att få en vän

Allt Snöflinga Kanin önskar sig i julklapp är en vän. Hon ger sig av för att berätta om sin önskan för jultomten. På vägen möter hon många djur som behöver hjälp.

En liten björnunge som fryser om ramarna får hennes vantar. En liten rävunge som inte har något att pynta julgranen med får hennes fina pepparkakor. Till sist ger hon sin karta till hjortarna som gått vilse.

Snöflinga Kanins julönskan är en vacker klassisk illustrerad bilderbok med ett fint tema – vänskap. Glittret på sidorna gör illustrationerna extra magiska. Boken är en fröjd att läsa om och om igen, inte bara till den här julen utan till många kommande jular!

Kraften av att vara snäll

Den här hjärtvärmande, glittrande boken handlar också mycket om kraften av att vara snäll mot andra. För när jultomten flyger hem igen med Snöflinga förstår hon att hennes önskan redan är uppfylld – av henne själv! Att vara generös och dela med sig till andra är ett fint sätt att bygga vänskap på. Att uppleva vänlighet från andra gör också mottagaren lycklig! Att att bli inkluderad, vara med i en gemenskap och uppleva välvilja är av stor betydelse för vår psykiska hälsa. Det gäller också små barn!

Men vad vill det då säga att vara vänlig och givmild?

Man kan prata med små barn om att vara snäll mot andra. Att vara snäll kan vara att dela med sig, att hjälpa, att inkludera i leken eller att säga fina saker till varandra. Det är också att visa förståelse för att det är ok att vara annorlunda eller att göra fel. Inte minst kan vi prata om hur vi känner när någon är snäll mot oss och att andra känner sig bättre när vi är snälla mot dem.

Vill du läsa mer om värderingar att lära barn om vänlighet, empati och tolerans?

Steg för hälsa listar 10 olika värderingar att tala med barnen om och att hjälpa dem att hitta rätt i interaktionen med andra. Barn behöver ofta exempel för att lära sig rätt värdering och då är Snöflinga Kanin en alldeles utmärkt utgångspunkt för samtal.

Snöflinga Kanins julönskan blev först utgiven av Goboken 2021. Du hittar den så klart också i Gobokhandeln. Boken är illustrerad av Rebecca Harry och blev först utgiven  2012 av Nosy Crow förlag.