Sväng med svansen, häng med i dansen

Små barn älskar att dansa. För en del är det det bästa som finns att svänga på svansen, på hela kroppen. Så är det för Magnus, den bästa dansaren i hela skogen. Det säger alla att han är … ända tills någon ny flyttar in.

Magnus dansar överallt. Breakdance i butiken, bugg på bjudningar, limbo på lunchen och tango till tandborstningen. Han svänger till och med på svansen i sömnen! Men när Betty Björn flyttar till skogen med packningen proppfull av paljetter och en drös av nya danssteg vill de andra plötsligt se mer på henne än på Magnus.

Magnus blir avundsjuk och utmanar Betty till en danstävling. Nu ska alla få se vem som dansar bäst, tänker han. Men det går inte alls som han tänkt sig …

Viktigt tema att prata med barn om

Den livsbejakande barnboken Sväng med svansen handlar om flera saker. Om att pröva nya aktiviteter, älska det man gör, glädjen som bubblar i hela kroppen, att vara bra på något, att vilja vara bäst – och om tävlingsinstinkten som kan ta överhand.

Barn som konkurrerar

De flesta barn konkurrerar sinsemellan – inte minst syskon. Det gäller att vara först, störst, snabbast, bäst och duktigast. Det är ett naturligt led i utvecklingen både att utmana sig själv och att jämföra med andra. Att ”förlora” är också en viktigt del att lära sig och som de flesta klarar fint med lite stöttning. Ett tydligt samtal om att våga och om att göra sitt bästa bygger självkänsla. Förståelse för att alla är olika och att inte alla är lika bra på allt hjälper också barnet att förstå känslorna som kan uppstå.

Känslan av nederlag

Hos en del barn (och vuxna!) är tävlingsinstinkten väldigt stark och känslan av nederlag blir något dåligt. Som hos Magnus. Han slutar helt att dansa när han förlorar tävlingen som han själv hittade på. Konkurrenten Betty är däremot inte alls fixerad vid att vara bäst. Hon är bara ledsen att Magnus inte vill dansa längre, och gör sitt bästa för att få med honom. Men det är först när Magnus känner hur mycket han verkligen saknar att dansa som han förstår att man inte måste vara bäst för att göra det man älskar.

Rolig läsning för stor och liten

Den hjärtvärmande berättelsen Sväng med svansen är en rolig bok för både små och stora. Lättsamt och färgstarkt skriven och illustrerad av Josette Reeves och Annabel Tempest. Kanske inspirerar den fler till att svänga med svansen på dansgolvet och att prova lite nya moves. Du hittar den så klart i Gobokhandeln!