Vem ska sova?

Stjärnorna lyser. Månen skiner. Vem ska sova? Det ska alla. Men en liten busunge vill inte sova. Han ska ut på äventyr!

Vem ska sova? är en perfekt berättelse för att små som ska sova. Det är spännande att gissa vilka som ska lägga sig och få godnatthälsning på nästa sida. För alla ska ju gå och lägga sig. Sjörövarna på skutan, djuren i skogen, de tre björnarna, kungen, drottningen och alla deras vakter. Men någon är fortfarande vaken! En liten busig unge som vill ut på äventyr. Med trumma och taktfasta steg tar han vägen förbi slottet och väcker alla de kungliga.

Upp och hoppa! BANK, BANK, BANK!

Förbi björnarnas stuga.

Upp och hoppa! KRASCH, KRASCH, KRASCH!

Nu vill ingen gå och lägga sig! Alla vill ut på äventyr och den busiga lilla ungen visar vägen. Ner till stranden. Där ligger en liten drake. Hon är trött och vill så gärna sova. Men alla bara väsnas! Stackars lilla drake.

Men då ingriper den lilla busungen. Han hyschar strängt på alla och ser till att alla hjälper till att få den lilla sömniga draken i säng. Vakterna bär henne, kungen och drottningen lägger täcket över henne och alla bidrar på olika sätt till att draken till slut kan somna helt tryggt. Och äntligen gäspar den lilla busungen högt … Vad händer då, tro?

Favoritsagor vid läggdags

Många små vill alltid läsa samma saga vid läggdags. Vi tror att Vem ska sova? kommer att bli en ny favorit hos många barn. Den är väldigt rolig, lagom lång och har lagom mycket upprepningar för att man ska finna ro till att sova. Ingenting är skrämmande, alla karaktärer är mysiga, och vetskapen om att alla så småningom sover sött i sina sängar framkallar gäspningar, vare sig man vill eller inte.

Vem ska sova? blev utgiven på svenska av Goboken 2021. Boken är vackert illustrerad i dämpade kvällsfärger, med silverdetaljer på framsidan. Den är skriven av Abie Longstaff, översatt till svenska av Helena Nyman Grosshög och illustrerad av Eve Coy. Du hittar den så klart i Gobokhandeln.

Trevlig läsning och god natt!