Den nya Disneyhjälten

Mitt under den härjande pandemin, när alla gränser är stängda, alla länder ser till sitt eget bästa och alla förespråkar olika vägar för att bekämpa detta virus, denna farsot, släpper Disney filmen om Raya och den sista draken. En på många sätt klassisk Disneyhistoria, ett spännande sagoäventyr med ett lyckligt slut, men ändå så annorlunda mot hur vi brukade vara vana vid att se Disneys berättelser. Vad signalerar det till våra barn?

I den nya filmen och boken om Raya och den sista draken möter vi ännu en ung viljestark Disneyhjälte. Raya och hennes pappa drömmer om att återförena alla rikena till ett enda stort, där alla ska kunna leva i fred tillsammans, sida vid sida. Men rikenas invånare och härskare vill inte dela med sig, är rädda för vad som ska hända om de släpper taget om sina gränser och istället för att återförenas skapas konflikter större än någonsin.

När den hemska Druun (som kan liknas vid ett virus) släpps lös ser Raya hur allt raseras och hur hennes rike faller. Beslutsamt ger hon sig av för att leta efter den sista draken, samla de fyra drakkristallerna på ett och samma ställe och återskapa den värld som Druun för många år sedan förstörde.

Åren går och Raya inser så småningom att ensam inte alltid är stark. Hon är målmedveten och vet vad hon vill, men hon inser också att hon behöver hjälp, att det går lättare om man samarbetar. Tillsammans med ett litet brokigt gäng tar hon sig an den ena striden efter den andra och lär sig, allteftersom, att man måste lita på varandra.

En ny generation Disneyprinsessor

De allra flesta har någon form av relation till de klassiska Disneyhistorierna. Prinsessorna Snövit, Törnrosa, Askungen blev alla utsatta för de hemskaste grymheter, jagade, plågade eller dömda att sova i hundra år. Därefter kom en prins och räddade dem alla, med en glassko eller med en kyss av äkta kärlek. Fantastiska berättelser där det goda segrar över det onda utan att någon egentligen behöver agera.

Men i de nutida Disneyberättelserna är hjältarna betydligt mer handlingskraftiga. Disneyprinsessan har fått mer skinn på näsan, klarar av sina egna konflikter och är en modern kvinna/flicka med självförtroende och kompetens. Utan vare sig prinsar eller kyssar tar hon tag i problemen, hur stora och komplicerade de än verkar vara.

Elsa och Anna är två viljestarka kvinnor som slåss för varandra och för Arendal. Mulan accepterar inte ett nej när hennes land är i fara, tar på sig uniformen och ger sig själv ut i striderna och Vaiana reser över haven i sin flotte, fast besluten att rädda sitt folk och sin ö.

Saker och ting löser sig oftast inte av sig själv

På äkta Disneymanér, med massor av spänning och många förvecklingar ordnar det sig självklart till slut – men inte av sig själv! Den nutida Disneyprinsessan sitter inte passivt och väntar på en kyss av äkta kärlek. Hon är lösningsfokuserad, ser till att något händer och att förändringarna som sker blir till det bästa för alla. Hon är fostrad att tro på sig själv, men också klok nog att inse att man behöver samarbeta för att nå ett resultat. 

För det handlar egentligen inte om mod och att vara en hjälte, utan om att vara trygg i sig själv och att samtidigt ha styrkan att se andras förmågor och hur man bäst kompletterar varandra.

Kvinnliga hjältar, tillit och samarbete

Även en äkta saga kan ha ett tydligt budskap grundat ur verkligheten. För visst är det så att kvinnor kan vara hjältar? Och visst är det också så att det oftast blir betydligt mycket mer effektivt och enklare om man arbetar tillsammans mot ett gemensamt mål? Vilken härlig plats världen skulle vara om man tänkte på det som är bäst för alla!

Sagofigurer – bra förebilder för barn

Om vi vill lära barnen att tänka själv, att kunna hantera problem och konflikter när de uppstår, så är sagor och hjältar ett fantastiskt pedagogiskt verktyg. Ibland måste man både som förälder och som barn tänka utanför ramen och försöka se på saker ur nya synvinklar – och ibland behöver man hjälp och råd. Både barn och vuxna behöver kunna känna tillit och förtroende för varandra även när det känns otäckt och svårt. Att lära sina barn att klara sig själv och samtidigt hjälpa dem att kunna ta emot hjälp och att se kraften i gemensamma ansträngningar är ibland en svår balansgång.

Självständighet, tillit och ödmjukhet

Både barn och vuxna har mycket att lära sig av dagens Disneyprinsessor och även om livet inte fungerar som i sagorna, så kan man ofta själv påverka sin situation­ – och det går så mycket lättare när man jobbar tillsammans! Självständighet i kombination med tillit och ödmjukhet är nyckelord i historien om Raya. Det är viktiga grundstenar för att bygga upp små och stora personer och grupper med, vare sig man är liten och ska lära sig att klä på sig själv eller vuxen och ska samarbeta mot ett gemensamt mål på en arbetsplats.

Boken om Raya och den sista draken är en härlig historia fylld av magi och sagoväsen. Den lockar fram fantasin men skapar också många tillfällen för samtal med barnet. Raya och den sista draken gavs ut på svenska av Goboken 2021 och finns att köpa i Gobokhandeln.

Om du vill läsa mer om barns självkänsla om relationskontot med varandra och om hur man kan hjälpa barnen att bli trygga, självständiga och känna tillit till omgivningen finns till exempel de här artiklarna:

https://familjen.trygghansa.se/vara-foralder/uppfostra-och-stodja-barn/grundtrygghet-och-sjalvkansla/ 

https://www.raddabarnen.se/rad-och-kunskap/foralder/sa-starker-du-relationen-till-dina-barn/