Gör en äventyrslåda av favoritboken

Har ditt barn en favoritbok? Då kan du garanterat göra en äventyrslåda! Och så här gör du: Hitta en skolåda du inte använder, måla ett landskap eller en scen från favoritboken i lådan, och hitta saker och figurer som kronan på verket. Resultatet blir ett minidockhus, ett äventyr i en skolåda, som barnet kan leka med!

Äventyrslåda: Ett minidockhus av favoritboken

En äventyrslåda ska vara kul att skapa. Gör den själv och ge den som en överraskning till barnet, eller gör den tillsammans! Var kreativ när du ska hitta rekvisita. Du kan även använda naturen som hjälp. Om ditt barn tycker om berättelsen som Bockarna Bruse, kan du använda kottar som kropp och pinnar till benen. Eller om det är den klassiska berättelsen om trollet under bron som fängslar mest, så kan ni samla stenar ute som ni sen limmar på papp till en bro. Trollet då? Hitta stenar på stranden, limma ihop dom, gör hår och svans med tuschpennor.

Detta behöver du för att skapa en äventyrslåda

Börja med att hitta en skolåda. Har du ingen hemma kan du gå till en skobutik och se om de har någon över.

Sen måste du bestämma vilken barnbok eller vilket äventyr du ska välja.

Därefter skissar du upp hur lådan ska se ut. Om du väljer barnboksklassikern ”Den mycket hungriga larven”, så kan du till exempel teckna och måla ett grönt landskap med ett stort grönt blad.

Om Gruffalo är favoriten, kan du göra en skog med en lång stig, som visar var musen ska gå.

Eller om ni vill förlägga äventyret till Sjumilaskogen, kan du teckna en skog och ett stort träd och några honungsburkar som barnet enkelt kan känna igen.

Eller så kan du göra en version mer som ett dockhus, där du skapar små rum. Till exempel Greta Gris hus, med sovrum och en trädgård med en gyttjepöl. Barnet har kanske redan små Greta Gris-figurer som ni kan använda senare.

Bra att ha:

  • Skolåda eller vilken papplåda som helst
  • Målarfärg
  • Superlim
  • Rekvisita

Lycka till!

Få lite inspiration

Innan du börjar, tänk på hur du vill att landskapet eller miljön ska se ut.
Ju mer detaljrik du är, desto bättre blir det. Ser du vilket äventyr som man skapat här?