Vad är normal hållbarhet för en bok?

Böcker för små barn har dubbla roller, som leksaker och som böcker. Därför kan det vara bra att veta vad man kan förvänta sig av en barnbok efter att den blivit älskad av ett litet barn.

Barnboken är en förbrukningsvara

Barnboken är en förbrukningsvara, precis som leksaker. Små barn utforskar sina böcker på ett mer entusiastiskt sätt än vuxna, men munnen, ögonen och händerna. Det är också meningen att babyn eller den lille ska kunna använda boken precis som barn vill. Det betyder tuggande, kastande och generell, hårdhänt utforskande – alltså på ett sätt som en vuxen troligtvis inte skulle göra med sina egna böcker. Därför blir också hållbarheten för en barnbok lite kortare.

Kortare hållbarhet betyder trygga och säkra böcker

Även en solid kartongbok kommer förlora kampen mot babyns utforskande entusiasm. Du upplever säkert att den börjar falla isär i mötet med babyns tuggande. Det betyder faktiskt bara att kartongboken är trygg och säker för små barn – den ”smular” för att skydda barnet mot stora bitar som den kan sätta i halsen. På det sättet kommer bokens egen säkerhetsmekanism att göra hållbarheten kortare – för barnets bästa.

Små barn lär sig genom repetition. När barnet blir lite äldre, kommer det förmodligen att vilja att du läser från samma bok varje kväll – något som kan verka som en oändlig tidsperiod. Så är det också med yngre barn – de vill gärna peka ut några favoritböcker som de kan sitta och bläddra i och tugga på. Dessa böckerna är värdefulla och lärorika känslovänner för barnet, men samtidigt kommer varje flik och kartongsida minska hållbarheten efter en långvarig kärlek. Om barnboken börjar ”smula” eller bli sliten på andra sätt, är det dags att göra sig av med den, och hellre ge barnet en ny kopia av samma bok, eller hitta någon inom samma genre som barnet kan överösa med kärlek.

Håll koll på barnböckerna

Slutligen finns det inga enkla svar på vad normal hållbarhet för en barnbok är. Det beror helt på hur mycket barnet använder boken, och på vilket sätt. Som förälder ska du veta att alla barnböcker från Goboken genomgått säkerhetstester och är säkra att använda, men samtidigt kommer ingen välanvänd barnbok att vara för evigt. Börjar boken bli sliten, sidor faller isär eller smular, är det ett tecken på att bäst-före-datum närmar sig.