I tallrikshyllan eller i en låda på golvet? Så här kan du också förvara barnböckerna

Barnböcker som har sin egen plats, hoppar dit av sig själv och sprider både färg och läsglädje i barnrummet. Vi lovar!

Barnböcker är dekorativa och förtjänar en smart och tillgänglig plats. Läs våra åtta kreativa tips på hur ni kan förvara barnböckerna:

1.”Kan själv”-lådor eller boxar på golvet
En låda eller två, med hjul på högkant, blir perfekta bokhyllor i barnhöjd. En fin låda på golvet är också bra för de böcker som just nu blir mest lästa. Då blir det enkelt för barnet att på egen hand leta upp boken barnet vill läsa. En liten, bärbar tidningskorg kan också vara praktiskt. Då kan barnet bära med sig böckerna till favoritläshörnan och få njuta av en liten läsestund.

bokhylle-kasse
SJÄLVHJÄLPEN: Det är både kul och bra för självförtroendet att kunna hämta böckerna själv. Då blir det oftast flera läsestunder av det också. Foto: Elisabeth Tønnessen

2. Snyggt med en tallrikshylla
Ni kan ju ge en tallrikshylla nytt liv? En kryddhylla eller två kan också ge färg åt barnrummet. Hyllorna kan skruvas upp i barnets höjd, så att de enkelt får tag i böckerna på egen hand. En målningsinsats kan också göra susen. Det fina med dessa hyllor är att böckerna står med framsidan utåt, så att barnet enkelt kan hitta älsklingsboken. Det finns plats för fler böcker i kryddhyllorna, men tallrikshyllan kan vara mer dekorativ. Den kan vara bra att ha favoritböckerna i, så kan resten av böckerna vara i familjens bokhylla i ett annat rum och byta ut böcker då och då. Flera möbelbutiker har också liknande hyllor på barnavdelningen.

SWE_books_2
3. Användbara tavellister
Smala hyllor med kant kan ofta användas till tavlor man inte vill hänga på väggen. Om du ställer upp böcker på sådana lister, har du både ett dekorativt inslag på rummet och ordning på böckerna. Även här är det enkelt för barnet att hitta böcker på egen hand.

 

hyllelist_
COOL VÄGG: Här är både väggen och listen målad i svart. Tillsammans blir det effektfullt. Bilden är hämtad med tillåtelse från Instagramkontot cassidycasa. 

4. Fräscha upp en hylla
Det är otroligt hur mycket finare en sliten bokhylla kan bli om den får lite färg och fylls med färgglada böcker och leksaker. Du kan också experimentera med väggklistermärken eller tapet.

dukkehus-hylle
INFLYTTNINGSFEST: Här kan både böcker och dockor bo. Illustrationsfoto: Shutterstock

5. Fint i dockhuset
Om ni har ett undanlagt dockhus, kan ni putsa upp det och ta bort några väggar och tak, och gärna dekorera fint med papper och tapet – och vips så har ni ett härligt bokhus istället. Placera en stor mysig kudde att sitta på vid sidan av, så har ni en fin myshörna.

6. Bankande bokhjärta
Om du verkligen älskar böcker och vill låta denna kärlek nå vidare till ditt barn, kan du försöka få någon att göra ett bokhjärta. Eller försöka på egen hand. Vad mer kan en bokälskare önska sig?

bokhjerte
ÄKTA KÄRLEK: För dom som vågar sig på det lilla extra. Illustrationsfoto: Shutterstock

7. DIY på en dag
En lite enklare hyllvariant är denna smarta hyllan skapad av en pall. Skaffa en pall, ta bort bräderna, fäst några krokar och voilà!

bokhylle-gjenbruk
DIY: Allt du behöver för att göra denna hyllan är en pall och en såg. Andra brädbitar kan också göra susen. Illustrationsfoto: Shutterstock 

8. Bygg ett bokträd
Om du vill ge dig i kast med ett lite svårare snickarprojekt, kan du låta dig inspireras av detta bokträd. Vem vill inte plocka ner en bok från sitt eget lilla bokträd!

boktre
VÄLSVARVAT: Du behöver vara en rätt duktig snickare för att få till detta, men man kan väl få drömma lite. Illustrationsfoto: Shutterstock