Så skapar du läggrutiner för barnet

Drömmer du om att få bra läggrutiner med ditt barn hemma? Det kan vara lite utmanande att få ett barn att sova just när föräldrarna önskar det, men vi kan skapa förutsättningar för att läggrutinen ska upplevas som något positivt. Här är 3 tips.

Gör barnets sovrum till en trivsam plats att vara på

Tänk att du ska få en skön känsla av att vara i rummet. Om du trivs är det stor sannolikhet att barnet också gör det!

Man tänker gärna att lässtunden ska vara i sängen, men med tanke på att de flesta barn har en spjälsäng ända upp i tvåårsåldern är detta inte alltid helt realistiskt. Ditt barn kommer att älska att få höra läsning långt innan det är dags för en juniorsäng. Om du vill läsa för barnet kan det därför vara en bra idé att göra en mysig läshörna. Du kan till exempel använda Pinterest och leta inspiration.

Gör dig själv uppmärksam på rutinen ni vill ha

Ibland blir rutiner till utan att man vet om det. Andra gånger kan det vara klokt att vara lite uppmärksam på dem. Särskilt när det kommer förändringar. Det kan vara att du möblerat om i barnrummet, att barnet har slutat med blöja, att barnet har börjat borsta tänderna, att ni har sänkt botten i spjälsängen – det kan vara allt möjligt! De små märker varje liten skillnad som vi vuxna kanske tar helt för givet.

Fundera över hur du vill att läggningsrutinen ska fungera i din vardag och för din familj. En del tar ett kvällsbad, andra inte. En del borstar håret innan läggdags, andra gör det inte. En del berättar om äventyr, återigen andra gör det inte!

Skapa en checklista tillsammans med barnet

När du är klar över vilken läggningsrutinen du önskar dig så kan du och barnet göra en checklista tillsammans. Ladda till exempel ner en utskriftsvänlig checklista i A4-format (Pdf), eller gör din egen version med pynt och klistermärken, så blir det en aktivitet.

När det är gjort kan du och barnet hänga upp arket på rummet tillsammans. Du kan låta barnet ta del av checklistan varje kväll. Använd bilder om barnet inte kan läsa ännu.

Här är vårt exempel:

 

Lästips!