Hormoner eller lugn som en filbunke? Tänk på vad du säger. Babyn kan faktiskt höra dig.
Under tiden som babyn växer i magen kan den höra ljud från världen utanför – och kan dessutom uppfatta ljuden tillräckligt tydligt för att komma ihåg dem efter födseln.
Så hör babyn ljud
Den delen av hjärnan som behandlar ljud, blir aktiv under sista delen av graviditeten och ljud hörs ganska bra in till livmodern. Prova själv att prata med handen framför munnen. Så låter det för babyn där inne, förklarar Eino Partanen, forskare i Neuropsykologi.
”Babyn kan uppfatta rytmen i både språk och musik. När vi först hör ett ljud, och det repeteras tillräckligt många gånger, skapar vi oss ett minne om ljudet. Minnet aktiveras när ljudet hörs igen senare.”
Egen studie med låtsasord
Partanen och hans forskningsgrupp bad gravida kvinnor spela upp en ljudslinga flera gånger i veckan i slutet av sin graviditet. Ljudslingan innehöll ett låtsasord, ”tatata”, som repeterades i olika tonfall och blandades med musik.
När barnen föddes hade de hört ”tatata” i genomsnitt 25 000 gånger. När de blev testade som nyfödda, kände de igen ordet tydligt, medan de andra barnen inte visade några tecken på igenkänning. Ju fler gånger ordet hade spelats upp, desto tydligare visade barnen att de kände igen det.
Allt ska inte provas hemma . . .
Men bara för att det är bevisat att babyn KAN lära sig ord i magen, betyder det inte att uppspelning av ord, ljud och musik kommer att hjälpa barnet över tid. Partanen understryker att studien inte bevisar att stimulering utöver normala ljud från vardagen ger någon långsiktig inlärningsvinst för barnet. Troligen kan spelandet av högt ljud med högtalare nära magen kanske tvärt emot överstimulera fostrets öron och den snabbt växande hjärnan. För mycket och för starkt ljud kan förstöra lyssningsmekanismerna och fostrets sömncykel.
Så om du vill att ditt barn ska komma ihåg speciella ord eller sånger – repetera försiktigt med lugn stämma – blås inte upp till orkan.
Källa: www.sciencemag.org/news