Bus eller godis – nu är det halloween!

Snart är det dags för halloween igen – så gör dig redo! För oavsett om du mest ser det som ett stressmoment eller ett tillfälle till fest, är sannolikheten stor att en hord av häxor, monster och toapappersinlindade mumier kommer till din ytterdörr den kvällen och ringer på. 31 oktober är det halloween.

Och sannolikheten är ungefär lika stor att du har ett par hoppande lakanspöken, en vampyr med väldigt snälla ögon eller kanske något som ser ut som en otäck tandläkare som står och väntar innanför dörren, ivriga att springa ut och skrämma grannen.

shutterstock_153544523
HUR SKA MAN DÅ LÄGGA UPP DET HELA PÅ BÄSTA SÄTT?

Halloween är en förkortning för All Hallows Eve, som alltså infaller kvällen före den katolska helgdagen All Hallows Day – eller alla helgons dag, som det heter på svenska. Alla helgons afton är minnesfesten för helgon och martyrer. Traditionen med att barn klär ut sig och går från hus till hus för att tigga godis är väletablerad i USA.

De senaste åren har firandet blivit allt vanligare även i vårt land. Men medan halloween alltid firas den 31 oktober i USA, är den svenska allhelgonahelgen rörlig. Därför kan datumet för firandet i Sverige variera. Här väljer många att fira halloween kvällen före allhelgonadagen, som alltid infaller första lördagen i november.

STRESSMOMENT?

Tycker du att halloween mest bara är ett stressmoment? Vi hämtar några tips från USA, traditionens ursprungsland: Det är lätt att få intryck av att ”alla” är med på firandet. Men så är det inte. Man kan faktiskt låta bli. Om man t.ex. har släckt utomhusbelysning innebär det att man inte vill ha några halloweenbesökare. De som däremot vill ha besök markerar det gärna tydligt med dekorationer eller marschaller. Om du låter dina barn gå halloween, bör du också lära dem den delen av traditionen.

Detsamma gäller vilka trick man får ta till om det inte blir något godis. Man får inte ställa till med några elaka busstreck. Små, roliga upptåg är tillåtna – men inte elakt busande.

TILLFÄLLE TILL FEST?

Låter du dig gärna charmas av utklädda barn, fantasifulla skräckdekorationer och otäck bordsdukning? Här kommer några tips på vägen:

shutterstock_113927656

DEKORATIONER

Det är inte så mycket som behövs för att skapa halloweenstämning i huset. Planera in en kväll i förväg tillsammans med barnen och välj ut några saker som ni vill göra tillsammans.

FÖNSTERDEKORATIONER: Du behöver papp i svart, vitt och orange, blyertspennor, sax och kanske en papperskniv. Rita och klipp ut figurer, t.ex. fladdermöss, pumpor och spöken. Klipp ut dem, skär ut ögon, näsa och mun och fäst dem på fönstret med blank tejp. Inomhus blir det färgglatt och stämningsskapande och utomhus lite otäckare när ljuset lyser genom hålen som du har skurit ut. (Är det svårt att rita fladdermöss? Låt barnen själva göra det i stället! Det är mycket roligare för dem att rita på egen hand än att de vuxna ska försöka få till något som ändå inte blir särskilt likt.)

PUMPALYKTA: Det här är enklare än det ser ut! Du behöver en pumpa, en skarp kniv – och en skiss. Rita i förhand upp hur du vill ha det – oavsett om du vill göra ett ansikte eller någon annan variant som du ser på bilden. Gör en mall så är det lätt att få till. Mallar kan du också hitta på nätet.

Men först måste du skära av toppen och gröpa ur pumpan. Var försiktig när du börjar med att skära ut mönstret – pumpaskalet kan vara ganska hårt.

Lyktan bör helst tillverkas samma dag eller kvällen innan – den är inte lika fin när den har stått och torkat några dagar.

shutterstock_300577754UTKLÄDNING

GÖR DET ENKELT: Barn har ofta själva en idé om vad de vill klä ut sig till. Leta i lådan med utklädningskläder eller bland de där kläderna som du inte använder så ofta. På en liten kropp blir en storskjorta med bälte i midjan snabbt en fin häxklänning, vita kläder blir mumiedräkter om du kompletterar med några lindor runt barnets huvud och lite här och där på kroppen. Det behöver ju faktiskt inte vara något skrämmande heller! De minsta barnen vill gärna vara med och klä ut sig, men trivs kanske ändå bäst med att klä ut sig till Nalle Puh.

Välj en dräkt som inte är så lång att barnet snubblar och skor som passar.

TÄNK PÅ BRANDFARAN: Oavsett om dräkten är hemmatillverkad eller färdiginköpt bör du välja flamsäkra tyger, masker och peruker och kostymer utan fladdrande ärmar. Med levande ljus i pumpalyktor och marschaller på trapporna i grannskapet kan det hända allvarliga olyckor om man har riktig otur.

Halloween_200MASK ELLER ANSIKTSMÅLNING: Om barnet vill ha mask på sig, bör du kontrollera att den sitter bra och att det går att se ordentligt genom den. Många småbarn har svårt för masker – både att ha dem på och att se andra med masker. Giftfritt smink kan vara det bästa alternativet. Tycker barnet att det ser otäckt ut? Be gärna andra barn och vuxna att lyfta på masken, så att barnet får upptäcka att spöken och andra monster bara är utklädda människor.

LJUS, REFLEXER OCH LITE VUXENSÄLLSKAP:Sätt på barnen vanliga reflexer, reflexband runt armarna eller dekorera dräkterna med reflexdekaler. Ta med en ficklampa – det är både stämningsfullt och praktiskt för en sådan kvällsrunda. Följ med de minsta om de ska gå till grannar eller bekanta för att tigga godis.

PÅ BORDET

Ordna en särskild halloweenmåltid också, antingen mitt på dagen eller på kvällen! Använd din fantasi och låt barnen vara med i leken. Även en helt vanlig måltid kan bli helt otroligt äcklig – och rolig – om ni använder lite fantasi. Är du lite äckelmagad? Då kan du hoppa över resten av det här stycket. För kanske har du inte tänkt på att halva wienerkorvar med ketchup ser ut som kapade fingrar, att kokt ris liknar fluglarver, att spaghetti i tomatsås kan se ut som maskar som kryper i blod eller att en skål havregröt är misstänkt lik hjärnsubstans. Räcker det? I så fall kan vi kanske stanna här. Men småbusar som till vardags tycker att pannbiff och kokta morötter är nästintill oätligt kan snabbt vilja smaka om de har fått leka sig fram till att de där morötterna är häxfingrar just i dag.

Mumier2ANNAN MAT SOM ÄR ROLIG ATT SERVERA: Pistaschnötter ser ut som monsterkråkor, paranötter som jättestora insektsägg och valnötter som minihjärnor. En pumpa kan dekoreras med lite smått och gott – gör hål i den med en syl och stick in tandpetare med ostbitar, skinkbitar, oliver och tjocka gurkskivor. Blodröd saft serverar du i glas dekorerade med plastspindlar, bordet pryder du med svarta pappersfladdermöss.

Barn får ofta tillräckligt med godis när de går halloween, men du kanske ändå vill göra lite eget godis? Röd gelé är populärt – om du köper plastflugor eller spindlar kan du låta den stelna med djuren inuti.

RAMSOR OCH SÅNGER

Det finns många olika ramsor med spök- och monstertema. Här är några:

Fingerramsa
Det lilla spöket bor på vinden
Det lilla spöket står vid grinden
Det lilla spöket såg en råtta
Det lilla spöket satt på sin potta
och det lilla, lilla spöket säger bara bu bu bu!

Rörelseramsa
Han kan vara lååååång
han kan vara kort
Han kan vara liten
han kan vara stor
Långt där nere ett spöke bor
är han farlig?
nej nej nej
han vill bara säga: HEJ!

Om barnen går runt i grannskapet är det roligt om de sjunger en sång när de ringer på dörrarna. Den här korta sången är lätt att lära:

Blodstänkta golv
(Melodi: Vi går över daggstänkta berg)
Vi gå över blodstänkta golv, fallera,
där spöken dansar hambo klockan tolv, fallera,
och benknotor skramla
och dödskallar ramla
när vi gå över blodstänkta golv, fallera

Ni kan kanske några fler sånger?