Det allra bästa är det mysiga

”Det bästa med att läsa tillsammans med mitt barn är stämningen. Det är den fina känslan när vi sätter oss i soffan med en bok, och fylls av förväntningar på den fina lässtunden. Och när vi sätter oss så att min son kan se boken medan jag läser, börjar han också att prata och le. Kontakten mellan oss i det ögonblicket är obeskrivlig. Vi har haft många fina stunder redan och jag ser fram emot att ha sådana under många år framöver.”

Detta citat kommer från en mamma och är ett av många som framhäver mysstunden som det bästa med att läsa med sitt barn. Här är de fyra viktigaste:

Eiril1. MYSIGT

LÄSNING = KVALITETSTID TILLSAMMANS

Barnet älskar att vara nära dig. Njuter av att ha dig för sig själv, helt utan distraktioner. Att sitta tätt tillsammans och prata, peka, läsa och mysa är något av det mysigaste ni kan göra tillsammans. Det är värdefullt i sig själv! Som en stor bonus lär sig barnet samtidigt nya ord – och mycket annat.

Om du läser för ditt barn varje dag redan från början, kommer ni igenom kilometervis med text innan 1-årsdagen. Hur många mysstunder i knät, hur många ord, hur mycket uppmärksamhet har den lille 1-åringen fått då? För att inte prata om 2-åringen, 3-åringen och 4-åringen. Då pratar vi verkligen om mycket kvalitetstid!

30 minuters lästid vid läggningen varje kväll utgör nästan 200 lästimmar om året och hela 1 100 timmar vid skolstarten. För att ta flygcertifikat måste du ha 45 flygtimmar. Barn som har läst varje dag i sex år är med andra ord supercertifierade i läsning. Inte dumt, eller hur?

Det behövs alltså inte så mycket tid varje dag – det är vad ni använder tiden till som är viktigt. Att läsa tillsammans vid läggningen gör barnet lugnt och ger något att se fram emot – egentid med dig! Dagen avslutas med något fint och tryggt.

Olav2. ORD

BARN SOM BLIR LÄSTA FÖR FÅR ETT BÄTTRE SPRÅK

Små barn som blir lästa för får ett bra språk, för att de lär sig många fler ord än de annars skulle. Barn lär sig ord genom att höra dem – om och om igen. Det betyder att man måste prata med dem och läsa för dem. Mycket och ofta.

Otroligt nog är det tiden INNAN barnet säger sina första ord, som det är viktigast att höra så många ord som möjligt. Det är för att det är då som hjärnan växer snabbast och kan ta emot mest. Redan hos 2-åringar kan man se stora skillnader i språket. De som har blivit lästa för och som man pratat mycket med, kan upptill tre gånger så många ord som andra!

Vägen mot att bli en bra läsare – och duktig i skolan – börjar här och nu. Varje ord och varje lässtund räknas den dagen som barnet ska lära sig att läsa på egen hand. Barnet måste nämligen kunna förstå vad det läser, för att läsa bra. Barn som kan många ord, förstår innehållet bättre. Och blir därmed bättre på att läsa.

Barn som kan många ord, pratar också mer. Små barn som kan prata bra, får bra respons. Det ger en positiv spiral. Då pratar och läser man ännu mer med barnet, och det lär sig mer och mer.

En bra nog orsak till att läsa? Är du inte övertygad än? Klicka här och läs mer

magi3. MAGI

LÄSNING GER MAGISKA ÖGONBLICK

Alla som läser har upplevt det. Att leva sig in i historien och hålla andan av spänning medan man bläddrar vidare. Att ligga vaken halva natten för att kunna läsa färdigt boken. Då pratar vi om läsmagi! Men det är minst lika magiskt att se barnet fästa blicken på en bild eller lyssna intensivt till en text för allra första gången. För det är här det hela börjar!

Barn som blir lästa för dagligen redan från början, kommer för alltid att förknippa böcker med något fint. De små magiska ögonblicken när barnet fastnar för din röst, ljuden, orden, bilderna och det som händer i boken – och rätt som det är börjar barnet le! – är fint för er båda. Glädjen med att dela något, uppleva något fint tillsammans med en bok i knät, är obeskrivlig.

Det tar ett tag innan barnet är redo för längre berättelser. Men om du är en bra berättare och använder din röst på ett engagerande sätt, kan ni uppleva läsmagi redan när barnet är några månader gammalt. Om du är uppmärksam, ser du tydligt hur det lilla barnet ger respons!

Vill du veta mer om hur du kan skapa läsmagi? Klicka här!

kaja4. INLÄRNING

BARN SOM BLIR LÄSTA FÖR LÄR SIG BÄTTRE

Barn som blir lästa för lär sig många ord och får ett bra språk. De får också mycket kunskap, och de lär sig hur man lär. På så sätt blir de smarta!

När du läser för ditt barn, lär det sig att lyssna och koncentrera sig. Att vara uppmärksam och förstå vad som sägs är superviktigt för inlärningen. Barn som tränar på detta har en stor fördel.

Barnet lär sig också att böcker har mycket att erbjuda! Det upplever att läsning är både kul och intressant. Det är guld värt när skolböckerna ska öppnas. Forskning visar att barn som blivit lästa för mycket under de första levnadsåren, blir bättre i alla de teoretiska skolämnena.