En bra förskolestart?

Förskolestarten är en stor förändring för både barn och föräldrar – men en förändring behöver inte nödvändigtvis vara något negativt. Fast självklart kan det vara en utmaning för både barnet och föräldrarna att få en ”ny vardag”.
Är det första barnet är också mycket av det rent praktiska ovant och nytt. Det kan bli mycket information på en gång. Här är några praktiska tips:

Förbered dig!

Avsätt en kväll till att gå igenom informationen du har fått från förskolan tillsammans med din partner, en god vän eller någon annan som kan fungera som ett bra bollplank. Läs noggrant igenom informationen du har fått. Är det något du uppmanas ta med? Behöver du köpa något? Involvera gärna barnet i förberedelserna, t.ex. att välja ryggsäck. Kom ihåg att märka alla kläder – det är lätt hänt att kläder kommer på avvägar. Läs också noggrant igenom hur förskolan har planerat de första dagarna, den s.k. inskolningen. Om förskolan har en egen hemsida kan det ofta ge ett bra helhetsintryck.

Barnehage_500
ÖVERGÅNGSOBJEKT: Vissa barn kan känna trygghet genom att ha med sig ett eget, välkänt och omtyckt gosedjur. Illustrationsfoto: Shutterstock

Ta kontakt med förskolan före inskolningen om det är något du funderar över!

Kom ihåg: det finns inga dumma frågor. Personalen hjälper gärna till så att förskolestarten blir så bra som möjligt för alla parter.

Har ni varit på förskolan och hälsat på? Om inte: gör det!

Hör med förskolan – kanske barnets blivande kontaktperson har möjlighet att träffa er. På vissa förskolor kan man få komma och titta efter stängningsdag. I så fall kan en liten lekstund i lugn miljö ge barnet en positiv upplevelse. Ta kontakt med förskolan och hör hur de vill lägga upp det.

Är du positiv till att ditt barn ska börja i förskola? Visa det i så fall!

Barnet känner snabbt av vilken inställning föräldrarna har och blir tryggare i en ovan miljö om mamma/pappa visar sin entusiasm.

Planera för en lugn inskolning.

De flesta förskolor planerar för ca tre dagars inskolning. (Barn är olika och vissa behöver längre tid. Var inte rädd för att diskutera en längre inskolning med förskolan om du känner att det behövs). Förskolorna brukar sända ut en inskolningsplan några veckor innan. Där står det när ni ska komma de olika dagarna och hur länge barnet ska vara där. Det allra viktigaste rent praktiskt är att du är 100 procent tillgänglig alla inskolningsdagarna. Det här är inte rätt dagar för att lägga in möten som drar ut en bit på eftermiddagen – låt det vara en lugn period för dig själv, så att du kan följa med barnet på den spännande resan till förskolans värld…

Phillip_500
SÄGA HEJ DÅ: Du måste säga hej då till barnet så det lär sig skillnaden på när du ska till jobbet och när du bara ska in i ett annat rum. Illustrationsfoto: Shutterstock

Fortsätt med en mjuk övergång.

När inskolningsperioden är över och det blir vardag igen är det bra om du kan planera så att du kan hämta barnet tidigare de första dagarna.

Prata med andra föräldrar!

Något av det mest förlösande som föräldrar i nya situationer kan uppleva är andra föräldrar i samma situation. Att dela sina funderingar med andra kan inspirera dig på många olika sätt: vilka kläder som är bra att ha som ombyte, hur frågan om sovstunden har ”lösts”, var man hittar de bästa märklapparna och om det är bäst att limma eller stryka på dem osv.

Ha en öppen dialog med förskolan!

Var inte rädd för att fråga om det är något du funderar över och berätta om allt som kan göra förskolestarten bättre för ditt barn. Att ha en öppen kommunikation från första början ger bra förutsättningar för ett positivt samarbete längre fram. Barnet märker också om kommunikationen fungerar och detta bidrar till att ge barnet en känsla av trygghet. Kom gärna överens med förskolepersonalen om var tröskeln ska ligga för att de ska ta kontakt under dagen – en utgångspunkt som fungerar bra för båda parter. Om barnet gråter när du går kan du t.ex. be om att få ett sms när barnet har lugnat sig eller att de ska ringa om barnet inte lugnar sig inom en viss tid.

Aasne
MEST KUL: Det är mycket som är kul i förskolan, som att hoppa i vattenpölar. Illustrationsfoto: Shutterstock

Att börja på förskolan innebär inte bara en massa praktiska nyheter. Den största förändringen är känslomässig – både för barnet och för föräldrarna.

Goboken önskar alla små och stora lycka till med sin förskolestart!

Av: Heidi Elin Nupen