Vaiana … eller var det Moana?

Disneys globala marknadsföringsapparat dunkar på, och du har säkert stött på den nya animerade filmen Vaiana. Eller är det Moana den heter?

Med reklam både här och där kan man bli förvirrad. Förklaringen är att filmen heter Vaiana i Europa och Moana i resten av världen. Orsaken till det är ganska vettig. När Disney hade bestämt sig för att ge hjältinnan i sin nya storfilm namnet Moana, visade det sig att Moana hade en namne i Italien. En välkänd namne som tagit sig upp som fotomodell och skådespelare i filmer med väldigt låg kostymbudget. För att undgå sammanblandning och oändliga sökresultat på nätet, beslutade man att ge Moana namnet Vaiana på den europeiska marknaden. Så nu vet du det.

Det finaste från Disney på flera decennier?

När det är sagt, är Vaiana kanske det finaste äventyret vi fått från Disney på flera decennier. Inte bara för att handlingen utspelar sig i en stunnen tid på exotiska söderhavsöar med palmer och oändligt, azurblått hav. Vaiana gör intryck främst för att den väcker så många associationer til vår egen tids många fundamentala utmaningar.

Berättelsen tar sin utgångspunkt i gamla myter och legender. För 3 000 år sedan seglade sjöfarare över det sydliga Stilla havet och upptäckte och befolkade öarna i världsdelen vi i dag kallar Oceanien. Men så upphörde plötsligt dessa havsresor. Än i dag kan ingen ge säkra svar på varför, men med Disneys Vaiana lanseras i alla fall ett slags teori. Den fungerar någ allra bäst för de av oss som inte alltid behöver kolla vetenskapliga fakta innan de tror på något, men för oss funkar den trots allt ganska bra. Personligen har jag inga problem med halvgudar som kan förvandlas till en falk, och jag kan förstå att de kan falla för frestelsen att stjäla hjärtat från ön Te Fiti, alla öars moder. Jag menar vem vill inte ha ett sådant hjärta? Men det är klart att du inte kan lattja med vårt jordklot på det sättet. Det straffar sig. Ett mörker breder ut sig över Oceanien. Fisken försvinner och växter vissnar. Grunden för öbornas liv får sig en törn. Naturens egen förnyelsekraft sinar. Låter det bekant? Aktuellt?

skjermbilde-2017-01-04-kl-12-27-02
Kilde: Google Maps

Motunui – Vaianas hem
Jag chockar väl ingen när jag säger att situationen kräver en hjälte, och ingen lär bli överraskad när jag säger att hon heter Vaiana. Hon är dotter till hövdingen på ön Motunui, och det är en otrolig upplevelse att hitta en ö med samma namn på Google Maps. (3.87183,154.9383) Glöm inte att sätta kartan i satellitläge. Du hittar den nordöst om Papa Nya Guinea. Zooma in och zooma in och zooma in på den största av öarna i ögruppen så får du en överraskning.

Och det är klart: På ett sådant ställe har man valet mellan att leva i pakt med naturen eller att inte leva alls. Kanske kan berättelsen om Vaiana bidra till att skapa ännu större förståelse för jordens och vår egen sårbarhet?

Vad är ondska?
Men Vaiana väcker också andra associationer. Huvudpersonen är orädd och nyfiken och vägrar låta sig styras av gamla traditioner och levnadsregler. Hon utforskar gränserna, ställer frågor, provar och misslyckas men fortsätter mot målet även om det går upp för henne att det för henne mot ett eldsprutande lavamonster, eller onskan själv, om du så vill. Men det är först i slutscenen som kalla kårar går längs ryggen på undertecknad. För Vaiana genomskådar onskan. Hon förstår vad den egentligen är. Därmed förstår hon också att den kan stoppas på ett annat sätt än att möta våld med våld. Det är ett ganska fint perspektiv att få med sig från biosalongen och in i den värld där vi fortfarande tror på att sönderbomba varandra kommer skapa fred och balans. Heja Vaiana!