Det är minusgrader över hela landet nu, och då är det viktigt att ha koll på att klä barnet rätt. Här är 11 tips för rätt påklädning i vinterkylan.
1. Barn bör sova inne när det är kallare än –10 grader
Kommer det rök från din mun när du andas så är det tillräckligt kallt att ditt barn bör sova inne. Ta också hänsyn till effektiv temperatur – vid kraftig vind blir det snabbt kallt även vid få minusgrader. Barn med astma eller som har ökad risk att få luftvägsbesvär tål kylan sämre.
2. Ett extra lager kläder på barnet
En bra tumregel är att utgå ifrån sig själv, och sedan klä på barnet ett extra lager. Om barnet sitter eller ligger i vagnen behöver ett extra lager inte vara kläder. Det kan vara en tunn filt tätt intill kroppen eller en bra sovpåse.
3. Använd ylle närmast kroppen
Ylle isolerar och tar bort fukt från kroppen, så att temperaturen regleras bra. En body i ylle och yllestrumpbyxor, eller byxor och yllestrumpor är bra som innersta lager. Om barnet inte tål ylle närmast kroppen, p g a atopiska eksem, kan ni använda andra varianter med bomull innerst och ylle ovanpå eller andra material som isolerar bra.
4. Välj mjuka plagg som lager nummer två
Barnet kan röra sig bättre när kläderna är mjuka. Ett lager i ylle, fleece eller bomull är bra som lager nummer två. Klä barnet gärna i flera tunna lager än få tjocka – då blir det enklare att justera temperaturen.
5. Det yttersta lagret ska skydda tillräckligt
I vagnen väljer många att ha barnet i en sovpåse. Det kan fort bli varmt, så då måste kläderna anpassas. Vissa väljer en dyna med täcke över, och då måste man räkna med lite mer kläder. För större barn är en bra overall viktigt. Overallen bör vara vattenavvisande, vindtät och kunna andas bra. Bra och riktiga skor är väldigt viktigt. Välj gärna skor i skinn eller vattentätt material som andas, och använd inte plast de kallaste dagarna.
6. En bra mössa ska sitta tätt intill öronen
Den största värmeförlusten sker från huvudet. En bra mössa är därför otroligt viktigt. Välj en i rätt storlek, och som sitter tätt intill öronen. Välj variant utifrån väder och vind – det finns mössor i allt från ylle, bomull till mössor i fleece eller päls. Vissa dras också över huvudet och skyddar halsen.
7. Bra klädsel för händer och fötter
Om barnet är varm om händer och fötter, så är ofta hela barnet varmt. Varma sockor, eller flera varma lager gör ofta att barnet inte behöver så mycket kläder. Under kalla dagar bör så mycket som möjligt av huden täckas, så en värmande halsduk kan värma bra.
8. Se till att barnet är torrt
Det är få saker som är kallare än fuktig hud när du är ute i minusgrader. I värsta fall kan det ge frostskador. Barn som använder napp är ofta fuktiga vid områden som täcks av nappen. Använd en fet kräm för att skydda huden (måste smörjas på minst 30 minuter innan barnet ska ut), och försök håll den så torr som möjligt. Se också till att barnet har torr blöja.
9. Håll koll på att barnet inte blir för varmt
Det är lätt hänt att man klär på barnet för mycket, och det är värre att det blir för varmt än att det fryser lite. Barn är också olika, så anpassa påklädningen till ditt barn. När du ska kolla om barnet är lagom varmt, ska du känna i barnets nacke eller på huvudet. Att känna efter på händer eller fötter blir fel, för blodcirkulationen är sämre där, och då blir temperaturen naturligt lägre. Kolla barnets temperatur med jämna mellanrum – speciellt innan det ska sova ute. Är barnet svettigt eller klibbigt, så har det för mycket kläder på sig, och du bör klä av det. Tänk också på att du ska klä av barnet när du går in någonstans, till exempel i en affär. Överhettning kan vara farligt för barnet.
10. Täck inte vagnöppningen med en filt
En del föräldrar skyddar barnen mot kylan genom att hänga en filt för vagnöppningen. Det ökar risken för plötslig spädbarnsdöd och rekommenderas inte. Barnet ska alltid ha bra ventilation i vagnen.
11. Glöm inte dig själv
Var en bra förebild när ni är ute med vagnen, och klä dig rätt. Ammar du kan det vara bra att ha amningsinlägg i ylle för att hålla brösten varma. Ylle närmast kroppen är också för vuxna. Välj en bra jacka, och se till att hålla händer och fötter varma – och använd mössa!
Källor: Ingrunn Rossavik Johannesen, sjuksköterska från Sandnes och Norsk hälsoinformation (NHI)