Vad försöker min baby säga?

För förstagångsföräldrar kan babyns gråt och gester vara mystiska och svåra att tolka. Men de flesta små barn har små skillnader i gråtmönstret, ljudnivån och rörelserna som tolkas:

Jag är hungrig.
Detta är den vanligaste orsaken till att babyn gråter. Denna gråt har ett ganska djupt tonläge och är rytmisk. Mönstret kan vara ett kort gråtljud, ett kort gråtljud till osv. Ljudnivån är inte lika hög som för andra typer av gråt, men känns mer insisterande. Barnet kan också göra klickande ljud med munnen, suga på fingrarna och försöka gapa och suga på det som är närmast munnen.

Jag vill ha kontakt.
Gråt är en av de metoder som barnet kan använda för att få kontakt och uppmärksamhet från dig. Denna typ av gråt är ofta gnällig och låter ibland inte som riktig gråt. Babyn blir ofta lugn direkt när den lyfts upp.

Jag är trött
Babyn jämrar sig mer och det ökar i intensitet. Vanligtvis låter det lite nasalt.

Jag har ont
Denna typ av gråt låter mer skrämmande. Den är kraftig i ett högt tonläge, och kan leda till att babyn nästan tappar andan och måste pausa för att hämta andan och sedan börja gråta igen. Babyn viftar dessutom med armar och ben och det enda som kan tysta den här gråten är att smärtan upphör.

Jag är sjuk.
Detta är en svag och jämrande gråt som pågår länge. Den är inte lika stark som gråten för smärta. Vanligtvis uppträder den tillsammans med andra symptom på att babyn inte mår så bra. Babyn kan verka apatisk, vara röd i ansiktet, ha dålig matlust, vara varm eller ha diarré. Magsmärtor kommer ofta till uttryck genom att barnet drar ihop sig, för benen upp mot bröstet och vrider sig.

Baby-graterJag har kolik.
Detta är en jämn, ganska rytmisk gråt i lågt tonläge som kan vara svår att lugna. Det som annars kännetecknar kolik är att gråten kan vara i timmar och att den ofta infaller vid samma tidpunkt varje dag, vanligtvis på kvällen.

Jollrande
När babyn är mellan 4 och 8 veckor, börjar den skapa nya ljud. Först hör du gurglande och jollrande ljud som verkar komma helt utan anledning, men snart märker du att babyn skapar dessa i kontakten med sina föräldrar, som en lek eller som en förvåning. För många spädbarn är det lika spännande att upptäcka sina röstfärdigheter som en ny lek och barnet kommer mer och mer att underhålla sig själv genom att skapa en egen ”föreställning”. De första ljuden är ofta vokalljud och konsonanterna kommer när barnet är 4 till 6 månader.

Milstolpar
VID SLUTET AV DENNA PERIOD KAN BARNET OFTA:
• gråta och jollra på olika sätt för att kommunicera olika behov.
• lyfta huvudet i 45 graders vinkel när det ligger på magen.
• le tillbaka mot andra människor.
• följa en sak i rörelse med båda ögonen fokuserade på saken.
• föra händerna till varandra.
• vända huvudet mot röster och ljud.
• sträcka sig efter saker och människor.
• gråta mindre.
• sova hela natten (fem timmar i sträck).

Lek & aktivitet
Babyen-hermerHärmleken:
Ha mycket ögonkontakt med din baby. Gör grimaser, räck ut tungan, skratta och le. Snart kommer babyn att börja härma dig. Barnet kommer också ta egna initiativ till rörelser och skapa ljud. Vänd på det – du följer babyn och babyn följer dig. Ett sådant samspel är värdefullt och något av det roligaste babyn vet. Denna aktivitet främjar barnets sociala färdigheter och ni förs närmare varandra.
Något att titta på, lyssna på och röra: Babyn tycker om att titta på mobiler, (inte mobiltelefoner, utan den typ av mobiler som hänger i taket, i vagnen eller över spjälsängen) färgstarka bilderböcker och att lyssna till lugn musik. Låt babyn se sitt ansikte i spegeln eller röra vid mjuka leksaker och skallror, det främjar utvecklingen av babyns sinnen.
Babygym/lekfilt: Lägg babyn under ett babygym (ett stativ med hängande leksaker). Detta är ett utmärkt hjälpmedel för att utveckla både barnets grovmotoriska och finmotoriska färdigheter.
Ligga på magen: Att ligga en liten stund på magen med huvudet lyft stärker babyns rygg- och nackmuskulatur. En filt med färgstarka leksaker i olika material som kan klämmas på, har knappar som kan tryckas på eller en spegel som barnet kan titta i, gör det intressant att ligga i magläge. Alla dessa upplevelser och sinnesintryck bygger upp barnets förståelse för saker runt omkring. Kom ihåg att barnet ska sova på rygg.
Något att skapa ljud med: Mjuka skallror och leksaker som barnet kan klämma på för att aktivera ljus och ljud är både kul och spännande i den här åldern.