Fostret drömmer, blinkar, drar i navelsträngen och smakar på fostervattnet. Ny forskning ger oss bättre ledtrådar till vad din baby egentligen håller på med där inne.
Din livmoder är inte så lugn som du tror. Ditt hjärta dunkar, magen kurrar och en och annan rap, fis eller hickning låter där inne. Det gör också ljuden utifrån. Om du går på bio eller förbi en stökig byggarbetsplats, är chansen stor att babyn reagerar på ljuden genom att sparka eller vända på sig.
Allra bäst är mammarösten
Det ljudet som babyn troligtvis hör oftast, är ljudet av din stämma som blivande mamma. Mot slutet av graviditeten sänks hjärtrytmen hos babyn när du pratar – ett tydligt bevis på att rösten verkar lugnande. Är det inte fantastiskt?
Pappans eller syskonens röster har inte samma effekt, även om babyn hör dem ofta. Mammans röst är troligtvis speciell för att barnet fångar upp den både invändigt, från vibrationer i stämbanden och utifrån, som ljud som tränger in genom magen.
Hör skillnad på svenska och franska
Även om språkljuden utifrån är dämpade, utvecklar din baby ett sinne för skillnaden mellan olika språk redan nu. Rytmen och melodin i språket bidrar troligen lika mycket till tolkningen som de uttalade orden gör. Studier av nyfödda visar att de föredrar sitt modersmål och att de känner igen rytmen i rim och berättelser som de hört som foster. Enskilda forskare menar också att babyn gråter på sitt eget modersmål när de föds.
Läs också: Tänk på vad du säger – babyn kan faktiskt höra dig
Se ljuset!
Du har inget fönster i din livmoder, men starkt ljus utifrån kan ändå få barnet att vända sig bort. Ultraljudsundersökningar visar att ju närmare du är födseln, ju oftare öppnar och stänger babyn sina ögon. Precis som om den övar sig på att se världen. Titt-ut!
Flera studier visar också att mängden ljus och hur mycket D-vitamin babyn får i magen, kan påverka barnets hälsa.
Lär sig att tycka om nya smaker redan nu
Redan i magen kan du ge ditt barn smakprov på olika sorters mat och slippa att få ett barn som inte vill prova nya maträtter. Ju mer varierat du äter desto större är chansen att ditt barn kommer att vilja prova fler nya smaker senare. Smaken från maten du äter, sätter också smak på fostervattnet. Det samma gäller din bröstmjölk, när det är dags.
Babyn har redan sedan vecka 14 kunnat skilja mellan olika smaker och använder smaksinnet för att utforska livmodern. Ultraljudsundersökningar har avslöjat foster som slickar på både livmodersväggen och moderkakan.
Luktar sig till dig med näsan
Din baby kan redan känna lukt, både av det du äter och från dig. Luktsinnet hos en nyfödd hjälper barnet att känna igen mamman. Många barnmorskor rekommenderar därför många att vänta med att duscha tills den första amningen är över.
Kanske kan babyn drömma också?
REM-sömn, det vill säga sömn med snabba ögonrörelser, jämförs med att drömma. Ultraljudsundersökningar visar att foster kan ha REM-sömn från vecka 32. Det är omöjligt att veta säkert om babyn faktiskt drömmer, men kanske gör den just det? I så fall om något fint, hoppas vi!
Läs också: Läs tidigt
Livmodern som gym
Träningen av motoriska färdigheter börjar långt innan födseln. Din baby suger på fingrar och knytnävar, drar i navelsträngen, rör sig runt i livmodern och tränar till och med på att andas.
Det är kanske lite tidigt att träna på att gå, tänker du säkert, men läkare tror att fostrets sparkar mot livmodersväggen är träning för att hitta fram till mammans bröst. Barn föds nämligen med en tydlig överlevnadsinstinkt – när det läggs på mammans mage, kommer det inom en timme att sparka sig upp mot mammans bröst.
Äntligen redo för världen!
Allt detta berättar något fint – att din baby inte bara ligger där passivt och väntar på att bli född. Hon eller han bygger viktiga färdigheter, lär sig språket och knyter nära band med den viktigaste personen i sitt liv – DIG!
Källa: parenting.com