Flyg in i våren

En dag tittade solen fram, och jag kände att det var vår. Lusten att hitta vårskorna blev akut. Jag sprang ifrån barnen i kvarteret, in genom dörren och lät dörrkarmen hjälpa mig av med de tunga vinterskorna. Jag hängde upp den jobbiga overallen på kroken och trippade försiktigt in i klädkammaren, klättrade upp till översta hyllan och hittade gympaskorna från i höstas.

Jag pressade ner fötterna, lite överraskad över hur mycket skorna hade krympt sen sist, men de gick på och ut flög jag, utan att mamma märkte något. Kroppen jublade av frihet, för utan overallen var jag viktlös. Vi hoppade hage. Med gympaskorna var det som om jag hade fjädrar på fötterna. Boing! Vi sprang ikapp, och skorna hjälpte mig till en överlägsen seger. Vi hoppade hopprep, och skorna flög akrobatiskt genom luften.

gutt hopper paradis

En efter en försvann de andra barnen in som tunga michelingubbar och kom ut igen som glada kalvar på grönbete. I bara tröjor och de efterlängtade skorna på fötterna. Bjarne hade till och med på sig shorts, och han for fram på gatan som en virvelvind, kritvita ben och med alltför små skor på fötterna.

Som vi sprang! Och som vi hoppade! Och som vi svävade och flög! Ända tills högljudda mammor dök upp och undrade om vi ville ha lunginflammation och urinvägsinfektion eller något som var värre (vad nu DET skulle vara), och om vi hade tänk att ligga nerbäddade under hela påsken när alla andra var lediga. Det ville vi såklart inte. Men vi ville heller inte ta på overall och stövlar igen.

Långa, hårda förhandlingar pågick. Löften om nya skor så snart snön smält. Vissa kompromisser om ylletröjor och långkalsonger kom till. En klok mamma gjorde varm choklad till alla och bjöd in på mackor och barn-tv, för att värma de små fötterna.

Mina små gympaskor fick stå under sängen och den mindre omtyckta overallen fick hänga i fred på kroken resten av våren. Det hände att jag frös, men sprittet i benen hade kommit för att stanna.

søt utejente

Än idag ser jag fram emot att ta fram gympaskorna efter vintern. Mina barn har slitit ut otaliga par. Och jag är aldrig snabb på att köpa nya. För jag glömmer aldrig den obeskrivliga känslan av att flyga in i våren med för små skor på. Hur var det med dig?

Trevlig vår!