Glöm inte kaninboken när ni åker på semester!

Bilen är fullpackad. Det är första dagen på semstern och färjan går om 45 minuter. Resan dit tar 46 minuter, så det blir mamma som får köra. Pappa är för laglydig i trafiken. Och han vet om det. Efter två minuter i den täta trafiken hörs en obekymrad röst från 3-åringen i baksätet: ”Kan jag få kaninboken?”

Kaninboken ligger såklart kvar i en väska i hallen tillsammans med alla de andra böckerna som packades ner. Efter en kort, men rapp, replikväxling om vem som borde ha sett till att väskan packats in i bilen, kommer mamma och pappa till poängen: Ska de vända och hämta böckerna eller ska de hinna med färjan?

Inte så enkelt, eller hur? De ska vända. Det går fler färjor, men kaninboken kan man inte köpa överallt. I alla fall inte en kaninbok med avriven rygg, tejp på sidan tre och bitmärken i alla hörn. Den måste med. Det finns ingen anledning att pausa från läsvanorna även om man åker bort. Snarare tvärtom. Semester betyder massor av anledningar till läsning!

De vände tillbaka för att hämta böckerna, och Elin fick sin kaninbok. Hon klarar faktiskt att läsa i baksätet. Hennes storebror Magnus som är 6 år, blir åksjuk på sidan två, så han försöker inte längre. Men när de kom fram till färjan, precis i tid för att se färjan försvinna framför näsan på dem, hade de en hel timme till nästa, så Magnus kunde titta lite i sin ABC-bok. Läsning är superbra träning för koncentrationen, och det behöver han. Han ska ju börja skolan i augusti.

kasper_400Och läsestunderna kom på löpande band under resten av semestern. På uteplatsen utanför stugan, insvept i handdukar efter badet, framför brasan dagen då det regnade och självklart varje kväll innan det var dags att sova. Med sex års erfarenhet som småbarnsföräldrar vet både mamma och pappa att det är ett genidrag att ta med några av vardagsrutinerna på semestern. Särskilt de som handlar om läggningen. Det lugnar ner barnen mot slutet av upplevelserika och annorlunda dagar. Och par som har en iskall Chablis stående i kylen, tycker inte att det gör något om barnen somnar på kvällen.

Den mest överraskande läsestunden var nog den på bänken mitt i stan, då de väntade på att pappa skulle shoppa färdigt. Det underligaste av allt var att pappa hade tagit med böcker i en väska – som om han hade planerat det hela. Elin älskade boken om världens alla fordon. Den hade bilder av nästan allt som körde förbi dem där de satt, och när pappa kom tillbaka kunde hon berätta om både cementbilen, kranbilen och polismotorcykeln. (Det blev polismorfarcykel), men pappa förstod.)

Senare den sommaren gick resan till Köpenhamn, och det behöver väl inte tilläggas att de kom ihåg böckerna den gången. De hamnade i handbagaget och plockades fram när de väntade på att få kliva ombord på planet – och självklart under själva flygturen. Just den läsestunden blev särskilt minnesvärd. Magnus läste en hel sida i sjörövarboken, helt själv! ”Jag längtar efter att börja skolan”, sa han efteråt.

Sen kom augusti. Mamma och pappa var överrens om att Chablis kunde avnjutas lite oftare. Orden forsade ur Elin under hela den första veckan på förskolan. Hon hade så mycket att berätta. Magnus räckte stolt upp handen under första skoldagen, när läraren frågade om någon kunde läsa det som stod på tavlan. Sommarens läsestunder hade givit resultat.
Så glöm inte kaninboken när ni åker på semester!