7 tips för kvällens läsestund

För några kvällar sedan hade jag ”glädjen” att observera min man när han tog sig genom kvällens högläsningsritual i barnrummet. Halvvägs genom boken blev hans röst gradvis mer och mer trög, och snart var den så tunn och svag att man fick intrycket av att högläsning var ett hårt fysiskt arbete. Den svalde den ena gäspningen efter den andra och blinkade med ögonen.

Efter ett tag började han hoppa över ord i texten – snart hela meningar och stycken. När vår dotter uppmärksammade honom när han försökte bläddra två sidor i taget, sa hon med mjuk och förstående röst: ”Jag tror vi kan stoppa här pappa.” Min man stängde boken, pussade vår dotter godnatt och släckte ljuset.

”Jag trodde aldrig jag skulle komma igenom den”, sa han till mig efteråt. ”Vi måste nog på riktigt se till att förstöra Barbie – ett modeäventyr.”

Känner du igen dig? Har kvällsrutinen börja suga ur livsglädjen hos dig också? Okej. Men lova att du inte slutar läsa godnatthistorier för ditt barn innan du läst mina sju tips om hur du kan göra läsestunden till en mysig upplevelse för både dig och ditt barn.

Välj en bok som ni båda tycker om. Det är helt okej att du inte gillar Barbies modeäventyr. Du behöver inte läsa böcker du avskyr eller som tråkar ihjäl dig. Det finns massor att välja bland. Har du en bok du kommer ihåg från din egen barndom? Den kanske ni kan prova nästa gång?

Variera. Vår dotter snöar in på en enda bok och vill läsa den om och om igen. Det är tydligt att hon uppskattar att läsa Lejonet och musen en miljon gånger, men ärligt talat, för oss vuxna är det en mardröm. Ni kanske kan lägga favoritboken åt sidan några veckor – och få tag i lite nya barnböcker. Då får behålla ditt förstånd och samtidigt utvidgar du barnets horisont en aning.

Pippo_mars-1_980x240

Fokusera. Då och då läser vi utan att vi hänger med vad som händer i boken. Våra tankar vandrar iväg, kanske mot saker som blev ogjorda på jobbet eller till förra avsnittet av Orange is the New Black. Ett generellt tips i livet är att fokusera på en sak i taget. När du läser för ditt barn, är det bra för dig också om du kan vara ”mindfull” kring bara det. Dessutom är du en tanke rikare till samtalet efteråt om du fått med dig samma berättelse som ditt barn.

Sitt ordentligt. Helt seriöst: Det var inte bara Barbies fel. En orsak till att min man var nära att omkomma under läsestunden, var att han låg i en mycket obehaglig ställning i vår dotters säng, med den ena armbågen som stöd och hela 5-åringens vikt över sig. Han var så nedtryckt att hans röst omöjligt skulle kunna nå något som helst flyt. Använd någon minut innan ni börjar för att hitta en någorlunda skön sittställning. Det betalar sig redan när ni kommit till sidan fyra …

Andas. Då och då när vi läser andas vi onaturligt. Det gör att rösten måste arbeta hårdare. Ta djupa andetag och läs vid utandning. Håll aldrig andan! Om du har fokus på detta under en period, kommer det till slut kännas naturligt och gå per automatik.

Läs lugnt. Vi har lärt oss att vara effektiva, men om du ska skynda på läsningen för ditt barn, kan du lika gärna låta bli. Särskilt som kvällens läsestund bör ha en lugnande atmosfär som förhoppningsvis ska förbereda ditt barn, och kanske även dig själv, för en god natts sömn. En lugn läsrytm gör dessutom barnet lugnt nog att kunna ta in berättelsen. Kom ihåg att barnets fantasi ska få tid att producera bilderna av det som sker i boken.

Tio minuter är nog. Tvätt av barn och kläder. Ett par telefonsamtal. Det är mycket som ska göras. Kan vi inte hoppa över läsestunden idag? Nej det kan du faktiskt inte. Tio minuter hit eller dit spelar strängt taget ingen roll för dig. Men i det långa loppet har läsestunderna ett enormt värde för ditt barrn. Gör inte läsestunden till ett tråkigt måste som lägger beslag på halva kvällen och resten av dina krafter. Bara sätt dig ner och läs. Och vem vet, du kanske får så mycket glädje av det att kör tio minuter extra just ikväll.