Alfred har några favoritböcker som han kräver att få lästa om och om igen. Han kan dem utantill, och skulle pappa läsa fel, eller med sämre inlevelse än han brukar, då blir det protester. Det ska vara en ritual. Något förutsägbart och något man känner igen. Det ger trygghet. Alfred ville inte läsa Pojken med fallskärmen mer än den där gången. Det var en annorlunda bok. Det handlade om en pojke som alltid hade en fallskärm på ryggen – för säkerhet skull. Pojken hade en koja en i ett träd, men på en av bilderna i boken svävar trädet plötsligt högt upp i himlen – och med en elefantfisk med vingar flygande i bakgrunden …
Illustration från boken Pojken med fallskärmen av Danny Parker och Matt Ottley
Det är inte förutsägbart och något man känner igen. Det skapar inte trygghet. Tvärtom! Det skapar oro – oro och frågor.
Vi vuxna, i alla fall många av oss, är likadana. Vi har våra favoritförfattare, våra favoritartister, vissa genrer vi föredrar inom musik och film. När var senast du själv provade något nytt? Gick på konsert med ny musik, läste en av Kristina Lugns diktsamlingar eller såg en riktigt smal, fransk film?
Även vi vuxna gillar ritualer. Det som är förutsägbart ger trygghet. Kanske lärde vi oss att uppskatta det redan som barn, när mamma och pappa läste samma bok för oss om och om igen? Kanske ligger det i människans natur att föredra det välkända och omtyckta?
Men framtiden är inte förutsägbar. Den är full av saker som vi idag inte vet vad det är, saker som ännu inte fått några namn, saker som är annorlunda, saker som kommer från länder långt borta. Framtiden tillhör dem som inte har möjlighet att tackla oron som vi känner i mötet med det som är nytt och främmande. Framtiden tillhör dem som har förmågan att ställa sig frågande istället för att bli ängsliga när de möter en flygande elefantfisk.
Läs en annorlunda bok för ditt barn lite då och då!
Här är några rekommendationer:
När Bertil Ström blev sjuk, Philip C. Stead och Eirin E. Stead, Goboken
Pennan, Allan Ahlberg och Bruce Ingman, Goboken