En liten rödhake hittar en gyllene nyckel. Han funderar på vem den tillhör. ”Den är till en konstnär”, skrattar en skata. Men vem behöver en nyckel för att göra konst?
Rödhaken frågar alla han känner – den skönsjungande näktergalen, poeten Gås och bildkonstnären Påfågel. Men de är redan konstnärer och behöver ingen magisk nyckel. En vänlig pingvin dyker upp och visar rödhaken på ett fint sätt att alla kan göra sin egen konst och man bara försöker och övar. Efter massor av hårt arbete och en stor portion tålamod förstår rödhaken att han är en konstnär. Det har han varit hela tiden, utan att veta om det. Han har bara inte hittat sin magiska nyckel …
”Den magiska nyckeln” gavs ut av Goboken 2023. Författaren Natalia Ingebretsen är professor i tidig barndom och utveckling vid UiS och professor i läsning och utveckling vid The Open University. Vi på Goboken tycker att det är spännande att ge ut en bok av en författare som förutom sina kreativa talanger har så mycket fackkunskap om barn och läsning.
Berättelsen om den lilla rödhaken öppnar för dialog och reflektion tillsammans med barnet. För vad ska man egentligen göra om man hittar en nyckel? Vad är konst? Och vad är en konstnär? Är det något som alla är, eller i alla fall kan bli? Och vad var det egentligen som gjorde nyckeln magisk?
Kreativitet utan gränser
Hos alla barn finns en kreativ sida, en konstnärssida. Det är helt naturligt för dem att uttrycka sig på olika sätt och det finns inga begränsningar. Fantastiska berättelser om fantasifigurer eller om saker de upplevt formligen ramlar ur dem med livlighet och entusiasm. Allt man kan rita med – färger, kritor och pennor används till konstverk med och utan motiv och vi vuxna frågar ibland lite försiktigt för att förstå vad det ska föreställa. Några klossar kan bli de mest fantastiska kreationer och strandbesöket resulterar i ståtliga sandslott och hela städer. Legobyggen både med och utan beskrivning blir fina att ha på barnrummet och torn och landskap med kaplastavar fyller hela huset. De sjunger när de får lust och kan en massa sånger, både med och utan text och ibland med rörelser till. Med strålande ögon och livliga rörelser virvlar de runt i dans när de hör musik de tycker om! Allt detta gör de för att det är roligt och helt utan tanke på hur det låter, ser ut eller om det överensstämmer med verkligheten.
Men snart börjar självförtroendet dala
Men någonstans smyger sig andra tankar in. Om man sneglar lite på teckningen bredvid kanske den är finare? Mer färgglad? Och kanske någon annan sjunger på ett annat sätt? Betyder det då att man sjunger fel? Ibland blir inte bygget alls så som man tänkt dig från början och sandslottet rasar ihop – i takt med självförtroendet. Men vem är det som bestämmer vad som ska vara rätt och fel eller finast?
En del barn fortsätter att rita, måla, dansa och sjunga. Kanske upptäcker de själva att de har en talang inom ett eller flera områden – en talang som driver dem att försöka att och öva, om och om igen. Kanske behöver de lite hjälp för att hitta sin talang och sin inriktning. Vissa slutar bara i tystnad. Ofta hör man både barn och vuxna säga ”jag kan inte”. Jag kan inte sjunga, rita, spela eller bygga något. Förmodligen har de bara inte hittat nyckeln – den magiska nyckeln som låser upp glädje, hjärta, talang och viljan att försöka och att öva … Och öva …
Den magiska nyckeln hos Goboken
Illustratören och bildkonstnären Tamlyn Young står bakom illustrationerna i ”Den magiska nyckeln”. Tillsammans har hon och Ingebretsen skapat en väldigt vacker bok som väcker fantasin och stimulerar till samtal och reflektion kring kreativitet och konst – och om nycklar i både fysisk och bildlig mening. Du hittar den här fina boken i Gobokhandeln.
Trevlig läsning!