Hitta formerna

Överallt i världen ser vi olika former och färger. Runda saker, kantiga saker med många hörn eller helt oregelbundna saker. Allt har en form. Men vad heter alla formerna? Och vad heter alla sakerna som har de olika formerna?

De flesta vet vad en kvadrat är, eller en cirkel. Det får man lära sig tidigt. Men vilken form har en banan? Eller ett paraply? Vad är det som kännetecknar de olika formerna? Hur beskriver man dem?

Hitta formerna och identifiera omvärlden

Boken Hitta formerna visar och berättar om vilka former saker vi ser i vardagen har. Den ger både små och stora barn – och kanske deras föräldrar – en utmaning i att fundera över former och är en första introduktion till geometrins mysterier! Barn älskar att lära sig nya saker och bara för att vi vuxna kanske tycker att en del saker verkar svåra kan det vara helt självklart för barnen att lära sig om de bara får en enkel och tydlig förklaring. Barn vill lära sig! Precis så är Hitta formerna upplagd. Vid varje bild finns en fråga om vilken form sakerna har och svaren hittar man bakom en lucka som barnet får öppna. En överraskning på gissningsleken! Därefter kommer en förklaring om vad just en triangel, en halvcirkel eller en rektangel är för något. Föreställ dig glädjen i barnets ögon när det stolt kan berätta om det trapetsformade taket på huset där borta eller fotbollskillen som förutom att han kan spela fotboll också vet att den är uppbyggd av hexagoner!

Alla kan lära sig

Ny forskning visar att alla barn har förutsättningar för att lära sig matematik men att de behöver olika stimulans och lär sig på olika sätt. Att börja med geometri och formlära redan i pekboksåldern skapar glädje och intresse för att fortsätta att lära sig mer och mer! Inget blir svårt om man bara börjar från början. Det viktiga är dock inte att barnet från början kan namnge alla figurerna utan att de har en förståelse för att de olika formerna finns. Just därför är Hitta formerna utformad med olika exempel, som visar former på hus, klockor, tavlor, cirkustält och godisklubbor. När barnet förstår att saker består av former kommer också lusten att lära sig vad de heter – och en ny värld öppnar sig!

Hitta former – gör vardagen roligare

Förutom att boken är interaktiv med luckor och är en härlig sysselsättning i sig är den också en inledning till lekar och upptäckter var ni än är! Tråkiga väntetider kan bli roliga lekar! Hitta formerna medan ni väntar på BVC, hos tandläkaren eller se vem som hittar flest rektanglar medan ni är ute och åker bil, så kan hela familjen vara med och leka!

Kay Vincents tydliga illustrationer i många glada färger gör boken tydlig och rolig att läsa! Det skapar enkelt fler diskussioner om vad vi ser omkring oss. När ni läst boken tillsammans kan ni fortsätta att prata om hur det ser ut hemma hos er. Vilken form har stolen? Vilka olika former finns det i barnets rum? De lite äldre barnen kan gå över till att rita formerna och försöka hitta andra former som inte finns i boken!

Hitta formerna gavs först ut på svenska av Goboken 2021 och finns att köpa i Gobokhandeln. Den passar främst barn från 18-36 månader men även större barn kan lära sig mycket av den! Vi på redaktionen hade många och långa diskussioner om de olika formerna och hur vi skulle översätta dem och deras beskrivningar!

Mer intressant läsning om barn, språkutveckling, matematik och geometri kan man läsa här:

Barn lär sig matte med hela kroppen En artikel som ursprungligen publicerades i tidningen förskolan

Varför är det viktigt att lära sig matematik som liten från siten superprof.se