Hur läser man för barn som är 9 månader

Nu kommer du att kunna se barnet sitta för sig själv och studera en bok långa stunder, utan hjälp från dig. Det tittar, vänder blad och ”läser”. Det känns som om alla fina lässtunder ni haft tillsammans gjort intryck och ”betalar sig”.

Så engagerar du barnet

Du behöver inte läsa böckerna från början till slut. Du kan läsa några av av barnets favoritsidor, bläddra fram och tillbaka i boken eller lägga mer tid på vissa sidor och hoppa över andra. Det beror på hur intresserat barnet är och hur mycket det finns att säga om bilderna.

Om du gör vissa ljud eller säger en ramsa från en bok som ni har läst många gånger, kanske barnet till och med kryper bort till stället där boken finns och drar fram den. Testa och se! Du kan också fråga barnet var boken är. Då kommer det kanske att överraska dig med att hitta boken åt dig, om den står i en höjd som barnet kan att nå.

Barnet kommer fortfarande att föredra din mjuka föräldraröst framför vanligt sätt att prata.

Så stärker du språkutvecklingen

Barnet förstår nu en rad olika ord som du har upprepat för det under de senaste månaderna.

Om det finns händelseord i texten du läser, kan du göra rörelser med handen eller kroppen för att göra det enklare för barnet att förstå orden. Att ta och känna, att göra olika aktiviteter och uppleva saker är bra sätt att lära sig olika ord – och dessutom kul

Om du kommer ihåg några roliga uttryck från någon av böckerna, kan du upprepa dem under dagen när ni hamnar i liknande situationer eller träffar på saker som avspeglar berättelsen eller figurerna i boken.

Ställ hela tiden frågor om vad saken eller personen i boken är för något. Om du frågar ”vad är det här för djur?” kanske barnet överraskar dig med att svara ”muuu, muuu”. Du kan också fråga: ”Kan du hitta katten?” Då tar det inte lång tid innan barnet hittar katten åt dig.

Om böckerna innehåller tal eller siffror kan du slå lätt mot boken så att det hörs medan du räknar: ett, två, tre.