När barnet är runt två till tre månader blir det mer dialog mellan dig och barnet – du har ett samtal, både med ord och kroppsspråk. Detta ger barnet en känsla av att bli lyssnad på, att delta aktivt och få respons. Denna intima dialog skapar starka band mellan er och ett förtroende. Böcker är den idealiska utgångspunkten för sådana här samtal.
Så här engagerar du barnet
Om du har läst för ditt barn under de första två månaderna är grunden redan lagd. Bebisen kommer nu att förvänta sig att ni läser tillsammans och ser fram emot det. Den kommer att vifta med armarna och sparka med benen av förväntan när du läser med inlevelse och engagemang. Om du inte har en läsrutin på plats än så är det absolut ingen fara. Se om de här tipsen kan hjälpa!
Placera boken så att barnet ser både den och ditt ansikte. Då växlar barnet mellan att se på boken och dina ansiktsuttryck medan du läser och pratar. Ju mer inlevelse desto bättre! Du kan gärna läsa liggande. Lägg dig vid sidan om barnet på golvet och ta stöd med ena armen medan du håller boken med den andra. Då kan barnet se både ditt ansikte och boken. Om du använder amningskudde, kan du lägga barnet på den och hålla honom eller henne intill dig så att händerna blir fria för att hålla boken.
Ett annat alternativ är att luta barnet mot bröstet så att det ser utåt och sedan hålla boken framför barnet med dina armar runtom. Men då ser barnet bara boken och det bästa är om det kan se både ditt ansikte och boken. En bärsele kan vara en bra hjälp för då ger selen stöd åt barnet. Då kan du ha händerna fria och barnet kommer att kunna se både dig och boken.
Du kommer att bli överraskad över hur länge bebisen klarar av att hålla uppmärksamheten under lässtunden. Allt blir lättare när man är mätt, vaken och precis nybytt.
Så här stärker du språkutvecklingen
Nu reagerar barnet efter sättet som du dramatiserar berättelserna på och kan förstå stämningar och känslomässigt tonfall. Ge dig hän, använd olika röster och skoja till det lite medan ni läser. Dra gärna ut lite på vissa av orden, det gör dem extra spännande. Till exempel: ”Se på biiiiilen. Brrrrum, brrrrum.”
Det är alltid bäst att du pratar med bebisen i hela meningar, så att den kan ta till sig ljuden, rytmen och tonen i språket. Senare, när bebisen börjar kunna uppfatta betydelsen i orden, kommer du att kunna trycka mer på själva orden. Använd variation i tonfall och inlevelse för att skapa en bra läsupplevelse, till exempel: ”Titta!”, ”Åh – där ramlade han ner!”, ”Se så lång svans!” När du varierar tonen och volymen på din röst – från en viskning till en upphetsad röst – är det roligare för barnet. Din röst tillsammans med starka illustrationer kommer att fånga ditt barns uppmärksamhet.