Det är viktigt att placera boken så att barnet ser både den och ditt ansikte. Då växlar barnet mellan att se på boken och dina ansiktsuttryck medan du läser och pratar.
Läs gärna liggande. Lägg dig vid sidan om barnet på golvet och ta stöd med ena armen medan du håller boken med den andra. Då kan barnet se både ditt ansikte och boken. Om du använder amningskudde, kan du lägga barnet på den och hålla honom eller henne intill dig så att händerna blir fria för att hålla boken.
Ett annat alternativ är att luta barnet mot bröstet så att det ser utåt och sedan hålla boken framför barnet med dina armar runtom. Men då ser barnet bara boken och det bästa är om det kan se både ditt ansikte och boken. En bärsele kan vara en bra hjälp för då ger selen stöd åt barnet. Då kan du ha händerna fria och barnet kommer att kunna se både dig och boken.
Nu reagerar barnet efter sättet som du dramatiserar berättelserna på och kan förstå stämningar och känslomässigt tonfall. Ge dig hän, använd olika röster och skoja till det lite medan ni läser. Dra gärna ut lite på vissa av orden, det gör dem extra spännande.
Vid tvåmånadersåldern kommer du att upptäcka att barnet blir extra uppmärksamt när du visar upp illustrationer med kraftiga streck. Det kan försöka röra vid och flytta på föremål som det är intresserat av. Det är inte säkert att du kommer att uppfatta detta som medvetna rörelser till att börja med, men var uppmärksam och följ upp barnets initiativ.