Hur läser man för barn som är 1 månad

Den här månaden kommer du att lägga märke till att din bebis är mer vaken och uppmärksam när du läser och fångas av bilderna i boken. Den rytmiska rösten du har när du pratar med ditt barn är typisk för föräldrar världen över – och ditt barn älskar den! Här får du lite tips på hur du bäst kan engagera ditt barn samtidigt som du hela tiden stärker språkutvecklingen.

Så här engagerar du barnet

Din röst, tonen och rytmen i den kommer att vara det som fångar barnet allra mest de första månaderna. Barnet reagerar fortfarande mest på rytmiska sånger och sagor. Lägger du märke till att barnet tittar uppmärksamt på ditt ansikte medan du läser? Det är ett riktigt gott tecken!

Från och med nu kommer böcker med starka färger och kontraster att fånga barnets uppmärksamhet mest. Det är lättare för det underutvecklade synsinnet hos de allra minsta att följa med på starka färger och kontraster även om de kanske inte är lika fina att se på för oss vuxna. Barnet kan också försöka flytta eller röra vid föremål som det är intresserat av. Det är inte helt säkert att du kommer att uppfatta detta som medvetna rörelser i början, men var uppmärksam och följ upp på barnets initiativ.

Med ramsor som ”Fem små grisar”, ”En liten mus” och ”Det kommer en katt” kan du leka texten på barnets kropp, klappa, kittla och trumma. Du kan också göra en egen ramsa för att roa ditt barn. Smek barnet försiktigt medan du till exempel säger: ”Jag tycker om din haka, jag tycker om din näsa, jag tycker om dina kinder.”

Ni kan också vagga fram och tillbaka till rytmen i texter och på rim. När barnet blir lite större kan du hålla det intill dig och dansa försiktigt medan du sjunger verserna.

Så här stärker du språkutvecklingen

Läs ett par minuter varje dag efter att barnet har fått mat och är klar för lite aktiviteter innan det är dags att sova igen. Du kan också läsa medan du ammar – hjärnan absorberar alla ljudmönster du gör och barnet älskar att lyssna till din röst.

Texter med rim och rytm, barnramsor och sånger är ideala för de allra minsta. Läser du ramsor som ”Baka, baka liten kaka”, ”En liten ärta”, ”Den här lilla grisen” eller andra verser som  innehåller ord som hår, haka, tår och fötter, kan du röra vid dessa kroppsdelar på barnet medan du läser högt. På så vis skapar du en koppling mellan det som barnet hör och den fysiska beröringen

Det är viktigt att du tar hänsyn till barnets ålder, färdigheter, uppmärksamhet och intresse och att du anpassar aktiviteterna efter barnets individuella behov. Det är inte hur mycket du läser, sjunger för och leker med barnet som räknas. Det är barnets olika behov som styr.

Lek och aktiviteter för en bebis på 1 månad

Härmleken: Håll en stark gopnkontakt med barnet. Gör grimaser, sträck ut tungan och le stort. Snart kommer barnet att börja härma dig. Barnet kommer också att själv ta initiativ genom att göra rörelser och ljud. Bytt håll – du svarar bebisen och bebisen svarar dig! Ett sådant här samspel är värdefullt och något av det roligaste barnet vet! Den här leken stärker barnets sociala färdigheter och anknytningen mellan er båda.

Något att se på, lyssna till och röra: Bebisen tycker om att se på mobiler och färgstarka bilderböcker och att lyssna på lugn musik. Låt bebisen se sig själv i spegeln eller röra vid många leksaker och skramlor. Det stärker den sensoriska utvecklingen.

Babygym/lekmatta: Lägg bebisen under ett babygym. Det är ett utmärkt instrument för att utveckla både de grovmotoriska och finmotoriska färdigheterna.

Ligga på magen:Att ligga en liten stund på magen med huvudet upplyft stärker bebisens rygg- och nackmuskler. En matta med olika material som man kan ta på, har knappar att trycka på eller en spegel som bebisen kan se sig själv i gör det intressant att ligga så här. Alla de här upplevelserna och intrycken bygger upp barnets förståelse för saker i omgivningen. Kom dock ihåg att barnet alltid ska sova på rygg.

Något som gör ljud: Mjuka skallror och leksaker som barnet kan klämma på eller sparka på för att aktivera ljus eller ljud är roligt i den här åldern.