Hur läser man för barn som är 4 månader

Barnet kommer att bli alltmer aktivt och jollra och ”tala” tillbaka till dig. Samtalen ”fram och tillbaka” där ni talar i turordning kommer att bli en allt större del av dialogen – och värmer ända in i hjärtat. Barnet kommer framför allt att reagera på dig genom att ”prata” med dig när ni har ögonkontakt.

Så engagerar du barnet

Fortsätt med vanan att läsa högt. Du kommer att upptäcka att barnet blir ivrigt när det förstår att det är dags för lässtund. Ben och armar kommer att sparka ivrigt och du  och boken kommer att mötas av ett leende.

När du läser ta-och-känn-böcker eller interaktiva böcker, kan du hjälpa barnet att röra vid de olika elementen och strukturerna på sidorna genom att föra den lilla handen till boken. Om barnet vill ta tag i boken är det bara att låta det göra det. Eventuellt kan ni ha varsin bok att läsa ur, eller kan barnet ha en tuggleksak eller en tygbok medan du läser i den riktiga boken. Har du äldre barn kan de tycka att det är roligt att läsa för sitt lilla syskon!

Glöm inte bort att prata med barnet om vad du gör och om saker ni ser, även när ni inte gör något särskilt. Passa på i vardagen, som när du kör bil, städar eller när ni handlar.

Barnet tycker fortfarande om att lyssna på lugn musik, till exempel klassisk musik eller vaggvisor.

Så stärker du språkutvecklingen

Upprepa barnets namn. Barnet börjar känna igen sitt namn nu och just detta är det första ordet det kommer att känna igen.

Försök gärna att sjunga enstaka ord för att framhäva dem och göra dem tydliga.

Barnet kommer att göra dig bättre på att läsa genom att reagera positivt när du talar ivrigt med din föräldraröst samtidigt som du drar ut på vokalljuden och håller rösten i ett högt tonläge. Han eller hon blir också glad om du använder en rytmisk röst och ett nästan sjungande tonfall.

Detta är också mycket positivt för utvecklingen bebisens språk. Du kan utveckla barnets växande kommunikationsförmåga genom att ta pauser när du läser, svara på ditt barns ljud, få ögonkontakt och använda ansiktsuttryck för att engagera. Barnet kommer att börja ”prata”, babbla och gurgla när föräldrarna slutar prata – och delta i dialogen där man ”pratar” i tur och ordning. Bebisen kommer att på alla sätt visa sin glädje över kärleksfull respons på alla ljud den gör.